Radši s Babišem, než to nechat Okamurovi, dozrává prý v ČSSD. Stranu zachvátil chaos a strach ze Sobotky

11.12.2017 8:35

Sociální demokraté si sice navenek spolupráci s hnutím ANO Andreje Babiše zakázali. Uvnitř strany však zaznívá jiný názor, píše MF Dnes.

Radši s Babišem, než to nechat Okamurovi, dozrává prý v ČSSD. Stranu zachvátil chaos a strach ze Sobotky
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

V sociální demokracii dochází k tichému obratu, o němž se zatím jen šušká. „Lepší obviněný premiér než SPD a komunisti u moci,“ zaznívá prý s tím, že Babiš je zkrátka pro ČSSD šancí. Ve straně však vládne jakési bezvládí, kdy sice statutárním místopředsedou je Milan Chovanec, ale podle straníků prakticky nikdo takový není. Nikdo nedokáže stranu dostatečně sjednotit. 

V kampani totiž jasně zaznělo, že strana nepůjde do vlády s někým, kdo má na krku policejní obvinění. Jenže nikdo tehdy netušil, jak špatně volby dopadnou. Oficiálně si tak ČSSD tuto podmínku klade nadále, někteří straníci však mají jiný názor. Právě ten, že lepší ve vládě oni, i s obviněným premiérem, než vládnutí přenechat SPD a KSČM. Co však sociálním demokratům vadí je to, že za nimi ANO ještě nepřišlo. „A my za nimi nepolezeme,“ zní z tábora sociálních demokratů.

ČSSD v současné době ještě poklesla, podle posledních průzkumů by získala jen 5,5 procenta hlasů. Ve straně to však místo řešení situace vře – Chovanec a jeho lidé se podle MF Dnes pouštějí do Jana Hamáčka a jeho příznivců, že jsou příliš nakloněni k Babišovi. A Hamáčkovu okolí pro změnu vadí Chovancův postup. 

A odpor proti koalici s obviněným Babišem by se dal čekat i od Bohuslava Sobotky a jeho lidí. „Někteří navíc čekají, že kdyby Chovanec v souboji o post lídra strany nevyhrál, snažil by se vítězi třeba sjednocováním zbytku poslanců situaci ztížit,“ uzavírá MF Dnes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…