Raketový útok na Kyjev. ČT vysílala ráno přímo z místa

26.06.2022 9:57

Kyjev v neděli časně ráno zasáhlo několik raket, ze čtvrti nedaleko centra bylo slyšet několik výbuchů. Na místě je téměř 20 záchranných jednotek, zasažena má být i devítipatrová obytná budova.

Raketový útok na Kyjev. ČT vysílala ráno přímo z místa
Foto: Screen vysílání ČT24
Popisek: Redaktor ČT před zasaženým domem v Kyjevě

Podle předběžných informací ukrajinské služby pro mimořádné situace jsou na místě zranění, možná i oběti. Na místě zasahují téměř dvě desítky záchranných jednotek, uvedla ukrajinská záchranná služba. Podle ní byla zasažena devítipatrová budova, v níž bylo částečně zničeno několik horních pater. 

Starosta Kličko na komunikační platformě Telegram uvedl, že více informací sdělí později. „Obyvatelé jsou zachraňováni a evakuováni ze dvou budov,“ dodal. 

„Zachráněna byla zatím jedna šestiletá holčička, která zůstává v péči lékařů. Situace je ale velmi chaotická,“ uvedl z Kyjeva zpravodaj ČT Jan Šilhan, který hned ráno vysílal přímo z místa živě. Potvrdil také úmrtí jednoho muže. Útok nebyl úplně očekáván, je to první větší ostřelování Kyjeva od začátku června.

VYSÍLÁNÍ ČT ZDE

Agentura AFP s odkazem na své novináře píše, že kolem 06:30 místního času (05:30 SELČ) se ozvaly čtyři exploze. Zasažen podle ní byl obytný komplex nedaleko centra, což způsobilo požár. V historické čtvrti, která je jednou z centrálních v Kyjevě, se nachází řada univerzit, restaurací a galerií.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nočním videoprojevu slíbil svým krajanům, že Ukrajina se bude snažit získat zpět všechna města okupovaná Ruskem. Výslovně zmínil město Severodoněck, které v sobotu, čtyři měsíce po začátku ruské invaze, zcela ovládly ruské jednotky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…