Raketový útok na Oděsu. Moskva dala ruce pryč, pak přišlo jiné prohlášení

24.07.2022 13:58

Sobotní raketový úder na přístav Oděsa podle prohlášení Ruska mířil na vojenské cíle a zasáhl vojenskou loď. V sobotu přitom Moskva nechtěla útok vůbec komentovat. Ankaře podle tureckých zdrojů pouze sdělila, že s ním nemá nic společného. Přípravy na obnovení vývozu obilí však i nadále pokračují. Ukrajina může během devíti měsíců vyvézt 60 milionů tun obilovin, informuje iDnes.cz.

Raketový útok na Oděsu. Moskva dala ruce pryč, pak přišlo jiné prohlášení
Foto: rak
Popisek: Přístav v ukrajinské Oděse (2021)

O novém ruském prohlášení informovala v neděli mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová na Telegramu. „Střely Kalibr zničily vojenskou infrastrukturu v přístavu Oděsa přesně mířeným úderem,“ uvedla. Podle agentury AFP tak reagovala na vyjádření ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, který útok označil za barbarský a řekl, že tento čin znovu ukázal, že Moskvě se nedá důvěřovat.

  • Původní text ZDE

„Dalekonosné přesně naváděné rakety zničily v areálu doků přístavu Oděsa kotvící ukrajinskou vojenskou loď a sklad s protilodními střelami Harpoon dodanými z USA,“ uvedlo v neděli podle agentury Interfax ruské ministerstvo obrany.

Navzdory ruskému raketovému útoku na Oděsu pokračuje Ukrajina v přípravách na obnovení vývozu obilí ze svých černomořských přístavů. Během devíti měsíců může vyvézt 60 milionů tun obilovin. Na svém facebookovém profilu to napsal v sobotu ukrajinský ministr dopravy Oleksandr Kubrakov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…