Rakety v Polsku: Z Ruska zahřmělo. I na Zelenského

16.11.2022 10:21

Zatímco ukrajinský prezident Zelenskyj v úterý odmítl jednat s Moskvou ve formátu Minských dohod, z Ruska začaly zaznívat názory, že mír a vyjednávání zjevně nechce nejen Kyjev, ale ani Západ. Nasvědčuje tomu prý i reakce na tragický úterní incident v Polsku.

Rakety v Polsku: Z Ruska zahřmělo. I na Zelenského
Foto: Repro TV
Popisek: Putin vyhlašuje částečnou mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v úterý ještě před incidentem s výbuchem rakety v Polsku odmítl vyjednávání s Ruskem v předválečném formátu Minských dohod.

Anketa

Cítíte se ohroženi aktivitami vedení Ruské federace?

5%
94%
hlasovalo: 34785 lidí

Ty byly uzavřeny po první ukrajinské válce z roku 2014. První Minská dohoda byla podepsána v září 2014 pod patronátem Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Signatáři byli Rusko, Ukrajina a dvojice separatistických republiky Doněcká lidová republika a Luhanská lidová republika.

Protože dohoda byla během následující zimy z obou stran průběžně porušována, byla 12. února 2015 podepsána dohoda Minsk II, kde byli prostředníky německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Francois Hollande. Německo a Francie byly také stranami dohody.

Tato dohoda platila až do začátku války v únoru 2022, přičemž jak Rusko tak Ukrajina se průběžně obviňovaly z jejího porušování.

Od počátku války zaznívaly výzvy, že by se obě strany měly vrátit za jednací stůl právě v minském formátu. Ukrajinský prezident ale další pokračování Minska na půdě organizace G20 odmítl.

V telemostu na Bali, kde má dvacítka světových lídrů právě summit, v úterý jednoznačně řekl: „Nedovolíme Rusku čekat, budovat své síly a pak zahájit novou sérii teroru a globální destabilizace. Nebude žádná Minsk 3, kterou Rusko poruší ihned po dohodě“.

Rusko podle něj vždy začne vyjednávat, když mu teče do bot, klidu využije ke vzpamatování a pak znovu zaútočí.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov na jeho slova reagoval, že Kyjev zjevně nemá zájem jednat.

Následoval incident s výbuchem rakety v Polsku, ze kterého bylo v první chvíli obviňováno Rusko, po několika hodinách se ale objevily informace z vlády USA, že se o ruský útok patrně nejednalo. Vybuchlá raketa měla podle prvních analýz být ukrajinská, nejspíš šlo o obrannou raketu, vyslanou k likvidaci ruské střely, mířící na Ukrajinu.

Než se toto vyjasnilo, zazněly i z české politické reprezentace výzvy k aktivaci článku 5 Severoatlantické smlouvy, který řeší situaci napadení členského státu, kterému mají ostatní přijít na pomoc.

Na to reagoval bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv ve svém nočním tweetování: „Příběh ukrajinského ,raketového útoku' na polskou farmu dokazuje jediné: Západ svou hybridní válkou s Ruskem zvyšuje pravděpodobnost světové války,“ napsal dnešní místopředseda ruské vlády.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…