Rakouské volby: Sebastian Kurz triumfuje

29.09.2019 18:15

V 17 hodin se v Rakousku uzavřely volební místnosti. A o půl hodiny později jsou na stole první odhady výsledků. Exkancléř Sebastian Kurz se svými lidovci může slavit. Čísla dokazují, že dosáhl velikého úspěchu.

Rakouské volby: Sebastian Kurz triumfuje
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Sebastian Kurz

Server rakouského listu Kronen Zeitung oznámil, že podle odhadů dosáhli lidovci Sebastiana Kurze velkého úspěchu. S 37 procenty hlasů je Kurz jasným vítězem předčasných voleb.

Druzí sociální demokraté získali podle odhadů 22 procent hlasů. Podle Kronen Zeitung hodlají sociální demokraté vyčkat, zda si po sečtení hlasů ve velkých městech nepolepší. S 22 procenty hlasů prý nejsou příliš spokojeni. Neočekává se však, že by výsledek přes 20 procent vedl v sociální demokracii k personálnímu zemětřesení.

Třetí Svobodní, kteří byli členy Kurzovy staré koalice, získali asi 16 procent hlasů a Zelení 14 procent a liberálové v uskupení NEOS získali asi sedm procent hlasů. Generální tajemník NEOS Nick Donig je s volebním výsledkem své strany spokojen. Slavit hodlají i Zelení.

Je třeba připomenout, že jde o předběžné odhady, konečné výsledky by měly být známy po osmé hodině večer, až bude definitivně jasné, zda právo volit využili všichni oprávnění voliči (6,4 milionu Rakušanů) a komu svůj hlas dali.

Lidovci zatím odmítají byť jen naznačit, s kým by mohli vyjednávat o koalici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…