Rakousko čeká velká změna. Novým prezidentem bude zřejmě Hofer

22.05.2016 18:38

Podle výsledků na webu rakouského ministerstva vnitra jsou hlasy pro prezidentské volby sečteny. Doposud ale v konečném výsledku není započteno značné množství korespondenčních hlasů. Dnes tedy těsně vítězí Norbert Hofer před Alexanderem Van der Bellenem. Celkové výsledky budou známé ale až v pondělí.

Rakousko čeká velká změna. Novým prezidentem bude zřejmě Hofer
Foto: rep
Popisek: Rakouská vlajka

Po sečtení hlasů na území Rakouska má kandidát Svobodných Norbert Hofer lehce navrch nad Alexanderem Van der Bellenem za Zelené. Pro Hofera je to 51,9 procent, Van der Bellen má 48,1.

Van der Bellen dokázal oslovit především voliče mladší třiceti let. Zabodoval také u žen. U mladých mužů dokázal zabodovat Hofer, ale možná méně, než se čekalo. Nejsilnější podpory se mu dostalo z řad mužů ve věkové skupině od 30 do 59 let. Zde si naklonil 63 procent voličů.

Volební místnosti už se sice uzavřely, ale boj je to tak těsný, že ho nakonec zřejmě rozhodnou až hlasy Rakušanů zaslané ze zahraničí. Definitivní výsledky tak budou pravděpodobně známy až v pondělí ráno. Za mírného favorita byl považován Hofer. Pokud se potvrdí nejrůznější odhady a Hofer opravdu bude rakouským prezidentem, půjde o největší úspěch v historii Svobodných.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjeva o pomoc s …