Rakousko nezvládá příval uprchlíků. Stát prosí své občany o jejich ubytování

02.08.2015 18:33

Jen za měsíc červen do Rakouska dorazilo na sedm tisíc uprchlíků. Za první pololetí tohoto roku úřady evidují dokonce 28 tisíc běženců a stát přestává situaci zvládat. Prosí proto občany, aby se pokusili najít místo pro uprchlíky v hotelech či soukromých bytech.

Rakousko nezvládá příval uprchlíků. Stát prosí své občany o jejich ubytování
Foto: rep
Popisek: Rakouská vlajka

Ve Velké Británii už je tolik uprchlíků, že uprchlické tábory praskají ve švech a běženci dostávají hotelové pokoje, za které majitelům platí stát. Situace v Rakousku naznačuje, že tamní úřady mohou jít stejnou cestou, byť zatím žádají o ubytovací kapacity jen dobrovolníky.

"Kvůli přeplněným táborům a také z důvodu, aby země měla pro uprchlíky připraveny pevné příbytky, spustilo ministerstvo vnitra akci, v níž žádá Rakušany, zda by mohli lidem hledajícím azyl poskytnout přístřešek. Tím jsou myšleny hostince, hotelové pokoje, ale také soukromé byty nebo haly," píše server Lidovky.cz.

Rakousko přitom čelí dosud nevídané situaci. Loni v zemi žádalo o azyl na 28 tisíc uprchlíků a stejného čísla bylo v roce 2015 dosaženo již za první pololetí. Rakousku tak nestačí klasická azylová zařízení, ani stanová městečka. Jak naznačují informace z Velké Británie, čelí ostrovní země podobnému problému, totéž lze říci o Maďarsku a vzhledem k počtu uprchlíků to pravděpodobně brzy hrozí i v Německu. Náš západní soused přijal letos už na 300 tisíc běženců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…