Rakousko ukazuje, jak migranti překreslují politickou realitu

21.05.2016 16:59

I když se objevují opačné názory, obsazení druhého kola voleb rakouského prezidenta ukazuje na zásadní vliv migrační krize na výsledky prvního kola, píše v komentáři zveřejněném na serveru sme.sk slovenský komentátor Peter Schutz.

Rakousko ukazuje, jak migranti překreslují politickou realitu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na spolkového prezidenta Rakouska Norbert Hofer.

Poučení z Rakouska podle něj není jen v tom, že ani zostření vládní imigrační politiky nepomohlo koaličním kandidátům. Ale i v objevu, že umírněné, středové pozice tahají za kratší konce tam, kde do sebe v lítém ideologickém konfliktu narážejí dvě vyhraněné polohy.

Původní text ve slovenštině je ZDE

Ty reprezentují právě Hofer na protiimigrantském křídle a Van der Bellen jako představitel rakouských vítačů, nebo, chcete-li, sluníčkářů.

Favoritem nedělních voleb je Hofer, jehož vítězství by působilo jako další milník v procesu hnědnutí střední Evropy. Zvláště ve světle předpovědí, že dobytím paláce by nastartoval také „rodnou“ FPÖ k budoucímu podílu na vládě, což už jen vzhledem k haiderovské minulosti strany není dobrý scénář.

Ať vyhraje jeden, nebo druhý, Rakousko je ukázkou toho, jak migranti překreslují politickou realitu, píše Schutz. Podle něj je téměř jisté, že nebýt migrační vlny, nejméně jeden účastník finále by byl z koalice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…