Rakovina, okradená babička. Při oznámení, že opozice jde sestřelit Sobotku a Babiše, si Schwarzenberg dal záležet

21.05.2015 10:53

Podle informací, které získaly ParlamentníListy.cz, by mělo v příštím týdnu dojít k hlasování o nedůvěře vládě. Zatímco v minulých volebních obdobích se hlasovalo velmi často, od voleb se jedná o první pokus.

Rakovina, okradená babička. Při oznámení, že opozice jde sestřelit Sobotku a Babiše, si Schwarzenberg dal záležet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Interpelace na členy vlády ve sněmovně. Účast nebyla valná

O sesazení vlády usiluje opozice. Návrh, který musí být podán poslaneckými kluby, podaly TOP 09 a ODS. Iniciátorem akce má být šéf poslanců a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který údajně sám sbíral mezi poslanci podpisy. Hlasování se rozhodlo podpořit i hnutí Úsvit.

Komunistická strana již dala najevo, že o nedůvěře Sobotkově vládě hlasovat nebude a odejde ze zasedání Sněmovny.

Vláda Bohuslava Sobotky má v Poslanecké sněmovně většinu 111 poslanců. ODS a TOP 09, které hlasování iniciovaly, mají dohromady 42 hlasů, s Úsvitem pravděpodobně 54. Potřebných 50 podpisů pro iniciaci hlasování prý opozičníci již mají.

Na společné tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně promluvili předsedové Karel Schwarzenberg, Petr Fiala a Marek Černoch. Schwarzenberg řečnil o tom, že naši zemi ovládá oligarcha, a že ve středu jsme byli svědky neuvěřitelného politického divadla. Ve svém vystoupení také nazval firmu Agrofert a prosazování jejích obchodních zájmů "rakovinou" České republiky a zaskvěl se rovněž přirovnáním současné aktivity opozice: "Když okradnou babičku, tak musí taky pomoct všichni," glosoval dotaz po soudržnosti koalice TOP 09, ODS a Úsvitu.

Podle Fialy události posledních dnů překonávají vše, co jsme v politice doposud viděli. „Buď pan předseda zase jen plácá, jak říkal, nebo nemá pod kontrolou vlastní poslance nebo hájí vlastní ekonomické zájmy,“ uvedl Petr Fiala k tomu, že ANO nehlasovalo pro konec dotací pro biopaliva, ačkoliv předtím sám Andrej Babiš deklaroval tomuto návrhu podporu a jeho navrhovatelem byl jeho vlastní poslanec Rais.

Podle Fialy jsme ve vládní koalici svědky tiché dohody, kdy si ČSSD prosazuje svou socialistickou agendu a Andreji Babišovi nechává možnost prosazovat si vlastní ekonomické zájmy.

Marek Černoch pak uvedl: „Náklady na kampaň hnutí ANO, kterou platila firma Agrofert, byly včera splaceny. Firma Agrofert získala včerejším hlasováním pět miliard,“ deklamoval předseda poslanců hnutí.

„Vždyť oni za to ani nepřijímají zodpovědnost a hází to jeden na druhého. Jeden říká, že to napsal lidovecký ministr Jurečka, jiný zase, že ministr Babiš. To ukazuje, že situace v té vládě není dobrá,“ protestoval dále Petr Fiala. Pak s nadsázkou dodal, že když už máme nezodpovědnou vládu, je dobře, že máme zodpovědné politiky alespoň v opozici.

Pak si vzal slovo i doposud v pozadí stojící Miroslav Kalousek. Podle něj podpora biopaliv podle evropského práva, na které se vláda dovolává, skončí letošního třicátého června. „Po prvním červenci se budeme pohybovat v režimu nedovolené podpory, ale vládě to evidentně nevadí, protože byznys Agrofertu je důležitější,“ řekl bývalý ministr financí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…