Rakušan: Covid není za námi. Vláda má jeden zásadní úkol

20.12.2021 6:30

Ústřední krizový štáb (ÚKŠ) dnes zasedá poprvé pod vedením nového ministra vnitra a prvního místopředsedy vlády Víta Rakušana (STAN). Šéf resortu v pátek po svém uvedení do úřadu řekl, že jedním ze stěžejních úkolů ministerstva bude právě krizové řízení. Ústřední krizový štáb by podle něj měl být institucí, která rozhoduje.

Rakušan: Covid není za námi. Vláda má jeden zásadní úkol
Foto: Hana Brožková
Popisek: Kandidát na ministra vnitra Vít Rakušan

Jednání štábu plánuje provázat s poradou ministrů, pod jejichž agendu spadá řešení epidemie nemoci covid-19.

„My přicházíme na Ministerstvo vnitra ve chvíli, kdy covid za námi není, a před námi stojí jako před vládou jeden stěžejní úkol - je to krizové řízení, které v posledních dvou letech vystoupilo ze zákonných parametrů. Budovaly se tu nové orgány, jako je Rada vlády pro zdravotní rizika a podobně,“ podotkl při uvedení do úřadu. V neděli v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi řekl, že Rada vlády pro zdravotní rizika zanikne, podle něj deformovala systém krizového řízení. Je na tom podle něj dohoda s premiérem Petrem Fialou (ODS) i ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09).

Rada vlády pro zdravotní rizika vznikla loni v červenci, v jejím čele je premiér, členy jsou ministři zdravotnictví, obrany a vnitra, předseda Asociace krajů, náměstek ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny, vládní zmocněnec pro IT a digitalizaci a odborníky na zdravotnictví zastupuje epidemiolog Petr Smejkal.

Členy štábu jsou podle statutu zástupci třinácti ministerstev, šéf Správy státních hmotných rezerv, policejní prezident, ředitel hasičů, náčelník generálního štábu armády, hlavní hygienik, ředitel Státního zdravotního ústavu, vedoucí úřadu vlády, zástupce Asociace krajů i ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

Podle Rakušana budou mít ministři, kteří mají v kompetencích cokoli týkající se protikoronavirových opatření, nově schůzku každé pondělí. Následně má v týž den zasedat ÚKŠ. Je možné se dohodnout na tom, že by se vždy nemuseli scházet všichni členové štábu, ale pouze ti, kteří mají v gesci aktuální situaci, míní ministr. Časem chce Rakušan navrhnout, aby se porada covidových ministrů dostala do struktury Ústředního krizového štábu, byla by to podle něj jakási zúžená Bezpečnostní rada státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…