Rakušan je čistý, nic neprovedl, uzavřel státní zástupce

17.05.2022 8:46

Vít Rakušan (STAN), ministr vnitra, si může oddechnout. V posledních týdnech musel mimo jiné vysvětlovat, že jako starosta Kolína zařizoval předražené právní služby pro město. Státní zástupce oznámil, že po prostudování příslušných dokumentů může konstatovat, že je v této věci Vít Rakušan očištěn.

Rakušan je čistý, nic neprovedl, uzavřel státní zástupce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan

Ministr vnitra Vít Rakušan musel vysvětlovat, jak jako kolínský starosta nasmlouval právní služby pro město bez výběrového řízení. Pro své známé. Čelil kvůli tomu i trestnímu oznámení, které na něj podalo hnutí Otevřeme Česko – Chcípl PES.

Státní zástupce však teď podle serveru Aktuálně.cz po prostudování příslušných dokladů konstatoval, že je pověst Víta Rakušana v této věci zcela očištěna. „Usnesení o odložení věci nebylo zrušeno a je pravomocné,“ sdělil serveru šéf kolínských žalobců Milan Hrubý.

Dokumenty, které policisté prostudovali a zjistili, že náklady na právní služby ve městě opravdu výrazně klesly, jak tvrdil Rakušan, čili se nedopustil porušení povinností při správě cizího majetku a nepochybil ani tím, že odmítl vybudovat vlastní právní oddělení na radnici a raději svěřil právní záležitosti města externí síle.

„Prověřováním bylo naopak prokázáno, že dlouhodobě nastavený trend v podobě smluvně zajištěných externích advokátů je ekonomičtější oproti existenci vlastního právního oddělení,“ napsali kriminalisté. V tomto ohledu poukázali na praxi podobně velkých měst Znojma a Prostějova.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …