Rakušané volí. Předseda lidovců Kurz se k urně probíjel mezi novináři

15.10.2017 17:46

Rakušané si od rána volí novou vládu. Nedělní volby budou v mnoha věcech přelomovým momentem. Zaprvé proto, že pravděpodobně přivodí pád velké koalice lidovců a sociálních demokratů, kteří společně v zemi vládli po desítky let. Tyto volby s sebou nesou ještě jednu novinku. Novým rakouským kancléřem se může stát člověk, kterému bylo v roce 2016 teprve třicet let.

Rakušané volí. Předseda lidovců Kurz se k urně probíjel mezi novináři
Foto: rep
Popisek: Rakouská vlajka

Dosavadní rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz je lídrem rakouských lidovců v nedělních volbách a má našlápnuto k vítězství. Podle informací ČTK však to, co se děje kolem Kurze, připomíná šílení fanoušků čekajících na své pěvecké modly.

„Kurz odvolil v atmosféře hodné rockové hvězdy, když se musel prodrat davy novinářů. Původně se měl u volební urny ve vídeňské části Meidling objevit už kolem 09:30 SELČ, mezi prvními ze stranických lídrů. Nakonec ale příchod odložil o dvě a půl hodiny. Kurz jen krátce pohovořil s novináři, ale těch bylo tolik, že kolem tohoto miláčka médií vznikla tlačenice. Politik, doprovázený svou partnerkou Susanne Thierovou, proto rychle odešel. Stačil ale vyzvat občany k účasti na volbách. Bez jejich hlasů prý nebude možné v Rakousku uskutečnit opravdové změny,“ napsala ČTK.

Celý článek naleznete zde.

Všechny volební místnosti v Rakousku byly otevřeny nejpozději od osmé hodiny ranní, ale některé z nich byly otevřené dokonce už o dvě hodiny dříve. Otázka je, jaké výsledky přinesou. Favoritem voleb jsou lidovci, o druhé místo svádějí boj sociální demokraté v čele s dosavadním kancléřem Christianem Kernem a svobodní v čele s Heinzem-Christianem Strachem. Když šel tento politik volit, zažil jedno překvapení. Když přicházel k volební místnosti doprovodu své matky, jeden z občanů ho „uvítal“ nacistickým pozdravem „Heil Hitler, Heinzi-Christiane“.

Někdejší sociálnědemokratický europoslanec a mluvčí vlády Miloše Zemana Libor Rouček v souvislosti s rakouskými sněmovními volbami připomněl, že u našich jižních sousedů mohou lidé volit už od šestnácti let.

„Stálo by za zvážení, zda tuto možnost alespoň při komunálních volbách a na zkoušku nezavést také u nás. Když se tak pořád dohadujeme, jak zvýšit u mladých lidí zájem o politiku a věci veřejné,“ napsal sociální demokrat.

Libor Rouček doslova napsal:

V Rakousku se dnes konají parlamentní volby. Účastnit se jich mohou mladí lidé již od 16 let. Stálo by za zvážení zda tuto možnost alespoň při komunálních volbách a na zkoušku nezavést také u nás. Když se tak pořád dohadujeme jak zvýšit u mladých lidí zájem o politiku a věci veřejné...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…