Rakušanovu vlajku s Putinem vyšetřuje policie

28.11.2022 22:05

Vyvěšením české a ukrajinské vlajky vedle ruského prezidenta Vladimira Putina na budově Ministerstva vnitra se zabývá Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ). Na dotaz České televize o tom informoval její mluvčí Jaroslav Ibehej.

Rakušanovu vlajku s Putinem vyšetřuje policie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na státní svátek 28. října byly na budově ministerstva vnitra vyvěšeny vlajky Česka, Ukrajiny a černý pytel s Putinem. Daňové poplatníky to stálo 50 000 Kč

Ministerstvo vnitra vyvěsilo ve státní svátek 28. října na budovu svého úřadu českou a ukrajinskou vlajku, mezi které umístilo podobiznu ruského prezidenta Vladimira Putina ve vaku na mrtvoly.

Vyvěšením vlajky se nejprve zabývala pražská policie, která ale případ předala Národní centrále proti organizovanému zločinu. „Mohu uvést, že náš útvar přijal oznámení, které v současné době vyhodnocuje. Více informací nyní poskytovat nebudeme,“ uvedl mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

Vnitro na své budově nechalo českou a ukrajinskou vlajku vyvěsit společně s podobiznou ruského prezidenta Vladimira Putina ve vaku na mrtvoly v rámci připomínky vzniku Československa. „Víme, kdo je náš přítel, který krvácí i za naši svobodu. A také víme, kdo je náš nepřítel, a nenecháme ho ukrást pojem vlastenectví ani naši vlajku,“ napsal 28. října k fotografii na Twitteru ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Podle Deníku N nejprve šetřila vyvěšení vlajky pražská policie kvůli možnému porušení zákona o státních symbolech, podle něhož se státní vlajka vyvěšuje jen na čelní straně budovy. V tomto případě ale visela na zadní straně ministerstva, upozornilo zmíněné médium. Ministr Rakušan pro server uvedl, že případnou pokutu zaplatí. „Nicméně jsme samozřejmě měli předběžný právní názor, že se ničeho protiprávního nedopouštíme,“ dodal.

Vyvěšení české a ukrajinské války společně s obrázkem Vladimira Putina v pytli na mrtvoly bylo příspěvkem ministra vnitra Víta Rakušana k 17. listopadu. Vysvětloval to tak, že chtěl ukázat, že demokracie občas musí odložit rukavičky.

Následně zaznívala kritika, podle které bylo toto zobrazení na udi oficiálního úřadu nevhodné.

„Jsem hluboce přesvědčen, že za protektorátu by byl Vít Rakušan vlajkařským kolaborantem a udával by ty, kteří si dovolili vyjádřit nesouhlas se sjednocenou Evropou,“ řekl pro ParlamentníListy.cz místopředseda Svobodných Luboš Zálom.

Politici vládní koalice se snažili z dotazů bruslit odpověďmi na úrovni „blbosti nesleduji“.

Zazněly i návrhy, aby premiér Petr Fiala Víta Rakušana odvolal.

Díla, které vytvořila skupina umělců na objednávku ministra Rakušana, si povšimili i v Moskvě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Hahaha Rakušanová policie šetří Rakušana?? To je ale dezinformace že., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 28.11.2022 22:25:38
Rakušanovu vlajku s Putinem vyšetřuje policie--------------- a zavře každého kdo protestuje, komu se to nelíbilo, kdo to považuje za debilitu a komu vadí, že to Rakušan nechal udělat za naše peníze.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…