Rána Zemanovi. To, co včera tvrdil o uprchlících a emigrantech, prý není pravda

07.08.2015 14:10

Podle komentátora serveru Lidovky.cz Petra Zídka se hlava státu Miloš Zeman ve včerejším rozhovoru pro ParlamentníListy.cz mýlil. Do Afriky prý v roce 1948 emigrovaly stovky Čechů.

Rána Zemanovi. To, co včera tvrdil o uprchlících a emigrantech, prý není pravda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Petr Zídek v dnešním komentáři rozporuje tvrzení prezidenta Miloše Zemana, který uvedl: „Někdy se říká, že naši občané po únoru 48 a srpnu 68 rovněž emigrovali, ale to byli zpravidla političtí uprchlíci a kromě toho emigrovali pouze do Evropy. Nevím o nikom, kdo by emigroval do Afriky.“ Zídek tvrdí, že prezidentovo tvrzení je mimoběžné s realitou. 

„Češi emigrovali po roce 1948 i 1968 do všech světadílů s výjimkou Antarktidy. Po roce 1948 odešlo do Afriky nebo zůstalo z politických důvodů v afrických zemích mnohem více Čechů, než je dnes Afričanů v českých uprchlických táborech. Přesná čísla nejsou známa, ale řádově šlo o stovky až tisíce osob, mezi kterými byla řada významných osobností,“ píše Zídek a uvádí například jméno „textilního Bati“ Jana Nehery, malíře Zbyňka Štolovského, diplomata Ferdinanda Veverky, významného publicisty Jana Kolára. V té souvislosti uvádí i jednu zajímavost: „Pro dnešní xenofoby v čele s prezidentem by mohlo být zajímavé, že Kolár se svou ženou v Kamerunu pohádkově zbohatli díky tomu, že tato země uznala paní Kolárové diplom farmacie z Karlovy univerzity a mohla si ve městě Mdalmayo zařídit lékárnu,“ píše Zídek.

Zároveň vzpomíná i na silnou emigrační komunitu, která byla v 50. letech ve Rhodesii, dnešním Zimbabwe, kde prý fungovala i továrna Baťa. 

„Je smutné, když hlava státu používá populisticko-xenofobní rétoriku, navíc podloženou nepravdivými informacemi. U Miloše Zemana to ale překvapí již málokoho,“ poznamenal Zídek závěrem.

  • Původní text čtěte ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …