Ranní Andrej Babiš: Vypráskal Klause i Kalouska

13.10.2014 9:08

„Václav Klaus tady založil svůj svět... Chápu, že se mu teď nelíbí, že bouráme jeho systém sítí známých a jejich známých, který tady dvacet let budoval,“ řekl Andrej Babiš na adresu bývalého prezidenta pro MF Dnes. V Blesku zase odmítl výhrady, že jeho hnutí má na kandidátkách i lidi s pochybnou minulostí. „Kalousek káže vodu a pije víno, jeho spolupracovník Šnábl byl trestně stíhán," odvracel kritiku.

Ranní Andrej Babiš: Vypráskal Klause i Kalouska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš s novináři v patách

Anketa

Pokud ve městě zvítězí ANO Andreje Babiše a ostatní strany se proti němu spojí a zatlačí jej do opozice... Co o tom soudíte?

hlasovalo: 6930 lidí

Andrej Babiš slaví a užívá si úspěchu svého hnutí ve volbách. Je přesvědčen, že výsledky ukázaly na vítězství hnutí nad tradičními politickými stranami. „Občanská hnutí sílí. Hnutí ANO vyhrálo v devíti krajských městech a v těch čtyřech zbývajících vyhrála jiná občanská hnutí. Neboli ve všech krajských městech byly poraženy tradiční politické strany. Bourá se klasický systém zavedených stran, který se tu posledních dvacet let budoval."

Bývalý prezident Václav Klaus v den voleb médiím řekl, že je smutný z rozpadu politického systému a že se podle něj ztratily politické strany. Volby následně zhodnotil velmi kriticky. Označil je za „prohru politiky a vítězství apolitické oligarchie“. Šéf hnutí ANO si však jeho slova nebere a naopak Klause označuje za jednoho z tvůrců špatného systému, který ANO hodlá napravovat. „Václav Klaus tady založil svůj svět, kterému říkám od kuponky k amnestii. Chápu, že se mu teď nelíbí, že bouráme jeho systém sítí známých a jejich známých, který tady dvacet let budoval,“ nešetří Babiš Klause.

Jsou nervózní, protože nefunguje rétorika Antibabiš

„V tom mi vadí ta faleš politiky – odvolávat se na ideologické hodnoty, ale ti lidé podle těch hodnot sami nikdy nežili. Nepokradeš, nesesmilníš… Vykládají, co je třeba dělat, kážou vodu a pijí víno. Chápu, že dnes jsou nervózní, když nefunguje rétorika Antibabiš,“ uvedl šéf ANO pro MF Dnes.

Šéf hnutí ANO a místopředseda vlády poskytl rozhovor i nejčtenějšímu deníku Blesk. V něm poukázal i na údajné pokrytectví politiků, kteří se vůči ANO vymezují. Slovy „káže vodu a pije víno“ reagoval i na námitky, že jeho hnutí je nepředvídatelné a že mělo na kandidátkách lidi s pochybnou minulostí.

„Lidi s pochybnou minulostí jsme na rozdíl od TOP 09 a jejího například pana Lomeckého škrtali průběžně. Pan Kalousek káže vodu, ale pije víno. I jeho hlavní spolupracovník na Ministerstvu financí Radek Šnábl byl trestně stíhán,“ odpálkoval kritiku Babiš.

Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg několikrát zopakoval, že do předvolebního boje vstoupily velké peníze miliardáře Babiše. Blesk zmínil i názor, že Prahu ANO vyhrálo právě díky billboardům a penězům, které investovalo do kampaně.

„To je nesmysl. Vždyť my jsme do kampaně celkově dali třikrát méně než ČSSD. S TOP 09 jsme dali stejně, a to pan Hudeček ještě k tomu zneužíval svoji pozici primátora na to, aby si dělal reklamu. Oni vlastně ovládali reklamní prostory v Praze,“ odmítá podobné vysvětlení svého úspěchu v hlavním městě.

Spojí se tradiční strany proti Babišovi?

Vyjednávání o koalici v Praze je ještě na začátku, takže nikdo neví, jak to doopravdy dopadne. Blesk však připomněl, že hnutí ANO je sice oblíbené u lidí, ale u politiků ne. Nemohou se ostatní strany nakonec proti Babišovi spojit?

„Tradičně na radnicích dlouhodobě fungovaly v symbióze ODS a ČSSD. Je tu tedy riziko, že se znají, že spolu dělaly různé projekty. Já se ale nebojím nikoho a ničeho. Věřím, že ten náš projekt má budoucnost a přináší do naší země lepší a kultivovanější atmosféru,“ řekl Babiš s tím, že si nemyslí, že o vedení Prahy může přijít.

„Možné je všechno, ale já myslím, že kdyby k tomu došlo, tak by to pro tuto koalici bylo smrtelné rozhodnutí,“ nepochybuje Andrej Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…