Řápková pro rozhlas: Města stále nemají páky, jak vymoci pohledávky

06.12.2011 9:37

Poslanci by dnes měli znovu rozhodovat o exekuci dávky na živobytí. Normu předložili poslankyně za ODS Ivana Řápková a Lenka Kohoutová. Obě tvrdí, že by obce vymožené peníze mohly využít na splácení dluhů za bydlení nebo pokuty.

Řápková pro rozhlas: Města stále nemají páky, jak vymoci pohledávky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík a vicepremiérka Karolína Peake

Předlohu o exekuci dávky na živobytí vrátil Sněmovně Senát, v němž má opozice převahu hlasů. Senátorům se nelíbilo mimo jiné to, že nahrávají lichvářům. Jenže s tím nesouhlasí spoluautorka návrhu, bývalá primátorka Chomutova Ivana Řápková.

„Města nemají k dispozici žádnou legální cestu, jak si vymoci pohledávky. Samozřejmě jsou to dluhy za nájemné, ale co nás zajímá především, jsou dluhy za pokuty," řekla v rozhovoru pro Český rozhlas Řápková.  Podle ní může zákon posloužit i jako prevence.

Možná jste nečetli:

„Protože tito lidé, pokud se opakovaně dopouštějí pokut, nemusejí je zaplatit, jelikož berou pouze dávku, která exekuci nepodléhá. Tak dochází k pocitu, že jsou nepostižitelní. Jejich agresivita vzrůstá tak, jak je to, bohužel, vidět třeba na Šluknovsku," uvedla dále Řápková.

Psali jsme o návrhu Řápkové:

Bude to hlavně o boji s lichváři...

Jenže proti normám se postavili poslanci hlavně z ČSSD. Prý se tím otevře cesta pro lichváře nebo společnosti, které lidem v sociální nouzi poskytují úvěry.

„Neřeší tu věc komplexně a především bude znamenat, že všichni, kteří platíme z daní sociální dávky lidem, budeme prostřednictvím těchto dávek více a lépe platit lichvářům, kteří těmto lidem půjčují. Bude to znamenat, že pro všechny, kteří těmto lidem ve složité situaci půjčují formou spotřebitelských úvěrů a půjček na hraně zákona, dáváme lepší právní nástroj pro to, aby tyto peníze vymáhali," kritizoval zákon poslanec z ČSSD Jeroným Tejc.

Oni nám vracejí z toho Senátu vše

Jenže proti slovům Tejce se postavila poslankyně Lenka Kohoutová. „Nemá to nic společného s lichvou, na tu musíme jít úplně jinak. Lichváři si zaslouží speciální detektivy, kteří budou na úrovni Úřadu na odhalování organizovaného zločinu. Lichva je věcí, která se nám rozmáhá, ale musíme s ní bojovat jinak," uvedla Kohoutová.

Je přesvědčena o tom, že člověk, který pobírá jen 2020 korun, není potravou pro lichváře.

„Ten člověk bude mít dále nárok na příspěvek na bydlení, pro děti platí vždy životní minimum, což je částka přes tři tisíce korun," vysvětlila a zdůraznila, že je třeba vzít v potaz rozdíl mezi existenčním a životním minimem. Člověku vždy zůstane existenční minimum, tedy 2020 korun.

„Páni senátoři za sociální demokracii nám v poslední době vracejí vše. Beru to tedy trochu jako sportovní utkání. Je divné, že se sociálnědemokratičtí senátoři nebaví se svými starosty. Protože toto je především nástroj pro starosty jak na chronické neplatiče. Jak pomoci starostům k tomu, aby vymáhali práva státu," dodala Kohoutová.

Poslanci se budou také zabývat prezidentským vetem zákona o trestní odpovědnosti firem a dalšími předlohami vrácenými opozičním Senátem. Nejdůležitějším bodem se pak stane schvalování návrhu státního rozpočtu na příští rok a zavedení přímé volby prezidenta.  

Čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…