Řápkové vadí pasivní nezaměstnaní. Chce vrátit veřejnou službu

25.05.2013 16:14

Několik poslanců za ODS se rozhodlo vrátit úpravu veřejné služby do stavu před sociální reformou, do které zasáhl Ústavní soud. Veřejná služba by se stala opět motivační a vedla by ke zvýšení příjmů v hmotné nouzi. Posouzení novely je nyní na vládě.

Řápkové vadí pasivní nezaměstnaní. Chce vrátit veřejnou službu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivana Řápková

Podle předlohy novely, za kterou stojí Ivana Řápková, by lidé v hmotné nouzi měli po šest měsíců nárok na životní minimum. To nyní dělá 3410 korun za měsíc. Do této lhůty by se dotyční museli pokusit najít si práci a úřady by po nich nic nechtěly. Pokud by zaměstnání nesehnali, nárok by měli už jen na existenční minimum, což je 2200 měsíčně. Jestliže by lidé nastoupili na veřejnou službu, mohli by se vrátit na životní minimum.

Poslankyni vadí současný stav. Lidé v hmotné nouzi pobírají životní minimum a nic pro to nemusí udělat. "Ti, kteří jsou dlouhodobě na dávkách, se nemusí vůbec snažit, nemusí si hledat práci. Není žádná motivační složka, ztratí pracovní návyky," vadí Řápkové.

Od loňského roku platila praxe, že nezaměstnaní byli povinně posíláni na veřejnou službu – jinak jim hrozilo, že přijdou o podporu a budou si muset platit i pojištění. Ústavní soud ale tuto část novely zrušil.

Veřejná služba jako taková zrušena nebyla, úřady práce ji ale nabízely jen jako dobrovolnou aktivitu, což logicky příliš nemotivovalo.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…