Rasisté, vy už se učte chodit kanály. Promlouvá jeden z těch, kteří v sobotu protestovali proti Okamurově konferenci

17.12.2017 18:25

Brněnský občanský aktivista a fotograf Peter Tkáč se účastnil protestů proti setkání evropských rasistických stran v Praze, tradiční demonstrace a přímé akce – blokády, na kterých nechyběl ani bratr Tomia Okamury. „Rasistům se má připomínat, ať se učí chodit kanály,“ říká Tkáč.

Rasisté, vy už se učte chodit kanály. Promlouvá jeden z těch, kteří v sobotu protestovali proti Okamurově konferenci
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V Olomouci uspořádali protiislámští aktivisté happening a zpívali koledy o Mohamedovi

„Když obě akce porovnám, tak první, svolaná platformou ‚Proti projevům nenávisti‘, byla větší i pestřejší, co se do počtu i složení účastníků týká,“ upřesnil Tkáč v rozhovoru pro Deník Referendum.cz.

Dále sdělil, že začínala několika projevy u zastávky metra Roztyly, po nichž následoval pochod k hotelu, kde pokračoval protest. Přítomní nebránili průchodu delegátů, jen na ně skandovali. Mezi více než dvěma sty účastníky byly zastoupeny všechny věkové kategorie. „Účastníky spojoval důraz na ochranu liberálních hodnot roku 1989,“ dodal.

Zatímco přímé akce se prý účastnily asi dvě stovky aktivistů z různých neformálních skupin. „Na několik hodin se jim podařilo zablokovat všechny tři přístupové cesty k hotelu,“ řekl fotograf s tím, že bylo znát, že jde o velmi dobře připravenou a promyšlenou akci, i když věkový proměr účastníků byl podstatně nižší než na demonstraci.

„Obě akce se dobře doplňovaly a každý měl možnost vyjádřit svůj odpor podle svého gusta,“ řekl.

CELÝ ROZHOVOR ZDE

Blokáda podle Tkáče byla dobrým signálem pro rasisty. „Alespoň vidí, že musejí počítat s odporem i v České republice, a neskončí to jen u projevů, pokojných demonstrací a u volebních uren, ale že se budou muset začít učit chodit kanály,“ řekl.

Zajímavé bylo i to, že skupiny byly rozdělené podle barev, každá měla své určené místo, které měla blokovat, a každá se rozhodovala samostatně. Skupinky současně sestávaly z lidí, kteří se znali a důvěřovali si. „Bylo to tedy velmi demokratické a nehierarchizované. Zároveň dost akční. Byla to jiná situace, než jakou známe z jiných blokád, kde o tisícové demonstraci rozhoduje desítka organizátorů,“ sdělil Tkáč.

Na akci odpůrců rasistů se objevil i bratr Tomia Okamury Hayato Okamura, který se rovnou pohádal i s fotografem ParlamentníchListů.cz. „Zdravila se s ním spousta lidí a nastala hádka s fotografem ParlamentníchListů.cz Vítem Hassanem, kterému Okamura vytkl, že články v médiu, pro které fotí, nejsou pravdivé,“ upřesnil.

Jeden z účastníků Okamurovy akce, europoslanec Bruno Gollnisch, se prý neúspěšně pokusil prodrat přes jednu z blokád, ale vzdal to se slovy, že jde o ohrožení demokracie. „Měl pravdu, i když to bohužel asi myslel jinak,“ popsal Tkáč a dodal, že před hotelem viděl známého islamofoba Jiřího Černohorského, který vykřikoval hoaxy o no-go zónách, o rušení vánočních trhů v Německu anebo o tom, jak včera na Staromáku slyšel tři Araby, jak se domlouvají, že už to tu všechno brzy ovládnou.

Místo státu měl proti setkání rasistů podle Tkáče přijít odpor zezdola. „Například bojkot ‚Top hotelu Praha‘, v němž se konference konala, aby si jeho vlastníci příště dobře rozmysleli, komu svoje prostory poskytnou,“ řekl Tkáč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…