Rath: Soudce bere kauzu jako příležitost ke kariérnímu postupu

12.11.2013 20:10

Soudce Krajského soudu v Praze Robert Pacovský, který bude rozhodovat kauzu bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha viněného z korupce, bere podle Ratha projednání kauzy jako příležitost ke kariérnímu postupu. Někdejší sociálnědemokratický poslanec Rath to řekl v prvním rozhovoru po propuštění z vazby, kde strávil rok a půl. Rath také naznačil, že soudce může být podjatý kvůli tomu, že podléhá negativní atmosféře ve společnosti, která je znechucená korupcí.

Rath: Soudce bere kauzu jako příležitost ke kariérnímu postupu
Foto: repro ČT, tan
Popisek: David Rath na svobodě

"Dělá to na mě dojem, že si zatím nedokázal vybudovat nadhled nezávislého soudce. Nechával mě ve vazbě bez důvodu, respektive to byly důvody umělé," uvedl Rath. Za mřížemi byl exhejtman kvůli obavě, že by mohl utéct nebo se vyhýbat trestnímu stíhání.

Na svobodu Ratha propustil v pondělí Vrchní soud v Praze, který vyhověl jeho v pořadí čtvrté stížnosti proti ponechání ve vazbě. Sám bývalý hejtman stížnost podávat nechtěl, nakonec ho však přesvědčili jeho advokáti Roman Jelínek a Adam Černý. Podle nich bylo potřeba, aby rozhodnutí přezkoumala instance, která má nadhled a není zaujatá.

Obžaloba označuje někdejší ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou a jejího partnera, exposlance Petra Kotta za organizátory korupce kolem zakázek ve Středočeském kraji. Rath údajně o všem věděl a dělil se s nimi o úplatky. Obvinění čelí i osm šéfů a manažerů firem, kteří se prý na manipulování zakázek podíleli.

Rath také v rozhovoru zopakoval, že v jeho kauze žádná škoda nevznikla. Vše se prý odehrálo v souladu se zákonem, zakázky byly fakturovány za ceny obvyklé. Podle něho to dokazují znalecké posudky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…