Rath by neměl přijít o mandát. Nebyl odsouzen, říká právník

17.05.2012 22:35

Znalec ústavního práva z Univerzity Karlovy Aleš Gerloch uvedl v pořadu Události komentáře na ČT24, že v otázce mandátu zadrženého Davida Ratha je nutné rozlišovat, že poslanec nebyl pravomocně odsouzen a je pouze vazebně stíhán.

Rath by neměl přijít o mandát. Nebyl odsouzen, říká právník
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Poslanecká sněmovna vydá Ratha ke stíhání dodatečně. „Sněmovna rozhodne o tom, jestli se má pokračovat v trestním stíhání. Základním rozdílem je možnost zadržení podezřelé osoby,“ vysvětlil Gerloch. Otázkou také je, kde bude jednat mandátový a imunitní výbor. „Mohlo by to proběhnout videokonferencí. Nepovažoval bych za vhodné, aby výbor jezdil do věznice,“ uvedl právník.

Rath byl umíněný i ve sněmovně

„Na jedné straně má poslanec právo účastnit se jednání sněmovny,“ uznal. „Není zde, myslím, žádný precedens,“ dodal. Podle Gerlocha je ale nutné rozlišovat mezi odsouzeným a vazebně stíhaným poslancem. „Pan poslanec Rath není pravomocně odsouzen,“ upozornil. Je sice otázkou, zda může poslanec vykonávat mandát z vězení, jenže Rath ve vězení není.

Senátorka Soňa Paukrtová (TOP 09) a místopředseda sněmovního ústavně právního výboru Stanislav Křeček (ČSSD) se shodli na tom, že přirovnání Ratha k Juliji Tymošenkové je směšné. „Já si myslím, že to rozhodně není pravda,“ prohlásila Paukrtová. „Já se domnívám, že určitá umíněnost vyjádření pana Ratha byla patrná i ve sněmovně,“ souhlasil Křeček.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…