Rath obviňuje: Kubice, ty máš velkou vilu, kdes na to vzal

07.09.2012 10:15

Zadržený poslanec David Rath se opět v pátek ráno podíval do Poslanecké sněmovny, která má rozhodovat o jeho vydání k trestnímu stíhání. Před plénem mluví z pozice obviněného již podruhé. Vyšetřovatelé poslance požádali o Rathovo vydání k projednání dalších trestných činů, souvisejících s výkonem funkce středočeského hejtmana.

Rath obviňuje: Kubice, ty máš velkou vilu, kdes na to vzal
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath ve sněmovně žádá vydat k trestnímu stíhání

V Norsku mají podle Ratha normální vězení pro lidi dvacátého prvního století a recidivu 20 procent. My máme věznice z padesátých let, a recidivu 60 procent. „Jsou to staré, rozpadající se fabriky na recidivisty. Ty tam zlikvidujeme a když z těch věznic vyjdou, musí znovu páchat trestnou činnost, protože je k tomu v té base vychovali," kritizuje před sněmovnou vězněný poslanec podmínky českých káznic.

„Vazba je kapitola sama pro sebe. Naštěstí se u nás ještě neuplatňuje mučení, třeba americký waterboarding (byť někteří by o to stáli). Je to mučení především psychické. Sedíte sám na cele, kde si nemůžete ani zhasnout a koukáte přes špinavé okno," pokračuje.

Pro člověka, který normálně žil a pracoval, je to prý zoufalé. „Už čtyři měsíce se snažím tam uplatnit svou kvalifikaci lékaře, ale nikdo o to nestojí," postěžoval si Rath poslancům. Součástí trápení je podle něj i to, že nesmí nic dělat a čas se mu vleče. „Ano, není to jako inkvizice. Nepálí vám nehty.“ Pracuje však pro ně čas, jak řekl exhejtman.

Rath to prý zvládl a na psychické mučení už si zvykl. Poslancům však vzkázal, že by situaci měli řešit už proto, že to možná čeká i je. „Až se otočí vláda, možná plukovníci něco najdou i na vás,“ vzkázal k ministerské lavici. Důvodů by se prý našlo dost.

Ukazuje se totiž prý, že policejní plukovníci pracují. Policejní prezident, který se jim byl ochoten postavit, si prý už pomalu začíná zkoušet tepláky, a i jiní by se měli obávat. Spolupráce policejních plukovníků s některými politiky se podle Ratha úspěšně rozvíjí.

Ministr vnitra má podle něj velkou luxusní vilu v Kunici, a jeho syn hned vedle.  O to se prý nikdo nezajímá, zatímco Rathovy průměrné řadové domky, u kterých je kolikrát jen čtvrtinovým spoluvlastníkem, jsou ve všech novinách. „Zeptejte se Kubiceho, jak si na tu vilu z policejního platu vydělal,“ doporučil novinářům. A ještě zajímavější prý je, že Kalousek odpouští obci Kunice dluhy...

Téma Rath ve sněmovně

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…