Rath souhlasí s amnestií. Zbytečná hysterie, píše z vězení

15.01.2013 20:55

Poslanec David Rath považuje reakci společnosti v souvislosti s amnestií za hysterii, vyvolanou médii a politiky, kteří chtěli na situaci vydělat. Rath to napsal na svých internetových stránkách s tím, že řešit by se měly příčiny samotných trestných činů.

Rath souhlasí s amnestií. Zbytečná hysterie, píše z vězení
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Podle poslance Česko často podléhá emočním reakcím blížícím se až k nenávisti v souvislosti s problémy, jež spíš vyžadují chladný rozum, pochopení nebo velkorysost. "Bohužel, v tom hrají velkou roli média, která rozpoutají až hysterické kampaně. Politici pak více či méně na těchto vlnách surfují v představě, že na tom vydělají. Společnost je čím dál tím víc nervózní a roste už tak vysoká naštvanost," upozorňuje poslanec. V současné hysterii kolem amnestie to podle Ratha schytává Václav Klaus podobně, jako to schytával svého času Václav Havel.

Problém však v samotné Klausově amnestii nevidí. Ten se podle něj nachází ve skutečnosti, že Česká republika má příliš mnoho vězněných lidí. "U nás 230 vězňů na 100 000 obyvatel, v Německu pod 90 lidí. Recidiva trestné činnosti je u nás okolo 70 procent trestaných, v Německu méně než poloviční," píše Rath.

Z jeho pohledu se současná situace nezmění, pokud někoho pustí na svobodu o dva či čtyři měsíce dříve, než by byl propuštěn řádně. "Pokud bude patřit pod 70 procent recidivistů, pak asi všichni chápou, že na věci příliš nezmění, že k recidivě dojde v lednu a ne 'až' v dubnu. Zásadní požadavek vůči vládě by měl znít - co vše uděláte, aby u nás ubývalo recidiv trestné činnosti na úroveň vyspělých zemí," píše poslanec.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…