Rathova budoucnost: Stovky milionů ulité v zahraničí, spousta zlata a izraelský pas. Žalobce Jirát vystoupil v novinách s vážným varováním

25.07.2015 7:27

Podle státního zástupce Petra Jiráta se exhejtman a exposlanec David Rath pokusí utéct do ciziny. Má prý schované stamiliony. Uvedl to v rozhovoru pro Lidové noviny.

Rathova budoucnost: Stovky milionů ulité v zahraničí, spousta zlata a izraelský pas. Žalobce Jirát vystoupil v novinách s vážným varováním
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

„Tipuji to určitě na stovky milionů korun,“ uvedl Jirát k obnosu peněz, který má mít Rath někde schovaný. I z toho důvodu je přesvědčen, že Rath nikdy nenastoupí do vězení. Podle něj, pokud jej uzná vinným i odvolací soud, uteče. Tuto skutečnost Jirát tvrdí již dlouho, od Rathovy vazby.

„Podle něj jsem zbytečně strašil soud, přece dosud všude chodil, neutekl. Já jsem ale vždy říkal, že si vychutná soud, dokud nebude pravomocně odsouzen, čili zůstane na svobodě. Naopak, on rád přijde, aby masíroval média svoji pravdou. Ale pokud padne jakýkoliv pravomocný trest spojený s nástupem do vězení, já jsem osobně přesvědčen, že dojde na má slova. Bohužel budu muset připomenout: Já jsem vám to říkal,“ uvedl Jirát. 

„Existují země, s nimiž nemáme smlouvu o právní pomoci, i takové, které nevydávají své občany. Například Izrael. A Rath má v ruce potvrzení, koneckonců o tom mluvil u soudu sám, že jeho děda byl obětí holokaustu. Jakmile je ukáže, dostane izraelské občanství,“ konstatoval s tím, že k osobnosti doktora Ratha zkrátka nepatří dobrovolný nástup do vězení. „On musí mít před soudem vždycky navrch, i kdyby se měl sám zničit,“ řekl.

Jirát se nyní zaměřuje na Rathovy peníze, neboť se domnívá, že je někde musí mít ukryté. „Kott (Petr Kott – další z obžalovaných v kauze Rath, pozn. red.) měl trezor pod schody, nabitý od podlahy až ke stropu hotovostí, hotovými penězi. Rath jim proto nabízel, že jim zprostředkuje uložení do zlata. Takže velký balík milionů se pak vměstná do malé ruličky zlata. Rath to říká i v těch odposleších. On peníze ukrýval do zahraničí do obchodních společností, v nichž oficiálně nefiguruje. Je to těžce dohledatelné,“ uzavírá s tím, že nyní půjde o postupnou práci. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…