Rathova krabice bez otisků? To neznamená, že jí nenesl, říká advokát Sokol

07.09.2012 19:10

Tomáš Sokol, který v kauze poslance Davida Ratha vystupuje jako obhájce jeho kompliců Kateřiny Pancové a Petra Kotta, vystoupil v Interview ČT, aby okomentoval nejnovější vývoj v kauze, zejména dnešní sněmovní vystoupení Davida Ratha při projednávání jeho vydání k trestnímu stíhání.

Rathova krabice bez otisků? To neznamená, že jí nenesl, říká advokát Sokol
Foto: Hans Štembera
Popisek: Po odchodu od řečnického pultíku byl Rath velice tichý

 „Byl to projev poslance, který nemá s trestním řízením nic společného. Advokát by tedy do toho vůbec neměl mluvit,“ vyhnul se odpovědi na názor na Rathovo sněmovní vystoupení. Navíc si myslí, že David Rath má velmi jednoznačnou představu, jak se hájit, a pokud by byl jeho advokátem, možná by si od něj poslanec poradit ani nenechal.

Základem Rathova projevu byl útok na vládu a zejména ministra vnitra Jana Kubiceho, který prý opozičního poslance drží ve vazbě zéměrně. Podle redaktorky už jeho obvinění byla na hraně pomluvy, s tím však Sokol nesouhlasil. „Je to na půdě parlamentu, takže vůbec nemá smysl uvažovat o pomluvě,“ říká advokát. Podle něj byl Rathův projev jednoznačně v rámci jeho poslaneckého mandátu. Ale i mimo sněmovnu by podle něj byla jeho slova v rámci možností, jak se může obviněný hájit.

Redaktorka se jej následně ptala, proč působí v takto mediálně exponované kauze. Sokol namítl, že jej mediální rozměr věci vůbec nezajímá, neboť on zastupuje každého klienta, se kterým se dohodne. Mediální pozornost je podle něj pro advokáta spíše komplikací.

Vyhnul se spekulacím o tom, jak to mohlo být s otisky prstů na krabici s penězi, které podle Davida Ratha podle daktyloskopického rozboru nebyly objeveny. Podle Sokola může být věc v rámci trestního řízení vysvětlena různě. Přiznal však, že sám jako advokát Pancové a Kotta zatím expertízu nečetl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…