Rathova nástupkyně: Nechci čistku, ale...

17.05.2012 10:43

Pověřená středočeská hejtmanka Zuzana Moravčíková (ČSSD), která se do čela kraje dostala po včerejším odstoupení zatčeného hejtmana Davida Ratha, začala úřadovat. Dosavadní náměstkyně se chce rozloučit s Rathovým týmem a přivést si vlastní spolupracovníky. Na velkou čistku na smíchovském hejtmanství se však prý nechystá.

Rathova nástupkyně: Nechci čistku, ale...
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

„Nebudou pro mě pracovat lidé, kteří byli v blízkosti hejtmana,“ ujistila Moravčíková. Na druhou stranu by však nechtěla, aby na celém středočeském hejtmanství nezůstal kámen na kameni. Personální obměna by se měla týkat pouze nejbližších spolupracovníků jejího předchůdce.

„Musím si vytvořit kabinet, kterému budu moci věřit,“ sdělila hejtmanka. To však neznamená, že by Rathovy blízké spolupracovníky podezírala z nějakých nepravostí. Jde prý především o důvěru mezi hejtmankou a jejím týmem.

V souvislosti se zatčením hejtmana Ratha se pochopitelně spekuluje i o možném podílu některých krajských úředníků. Hejtmanka prý bude k jakémukoliv úředníkovi, u kterého se prokáže, že byl spjat s Rathovými kauzami, nekompromisní.  Pokud se ukáže, že některý z úředníků byl s těmito kauzami spojen, bude muset odejít. „Zatím ale nemám indicie, že je za tím někdo z úředníků,“ uvedla Moravčíková.

Hejtmanka již ve středu přislíbila prověření veškerých čerpání z regionálního operačního programu. Zejména se chce zaměřit na projekt rekonstrukce zámku v Buštěhradě, o který se zajímá protikorupční policie. Právě tato rekonstrukce prý zlomila vaz hejtmanu Rathovi.   

Zuzanu Moravčíkovou musí v čele největšího kraje ještě potvrdit zastupitelstvo. Pak bude plnohodnotnou hejtmankou. Navíc se spekuluje i o tom, že by měla vést kandidátku ČSSD v podzimních krajských volbách. O tom se však bude v sociální demokracii ještě jednat. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…