Rathovi hrozí ztráta "naloupeného" majetku. Bude bezdomovec?

19.08.2012 17:29

V případě Davida Ratha a dalších obviněných osob začíná hrát stále důležitější roli majetek. "Situace kolem majetku je pro klienta důležitá. Dochází mu, že se nemusí z vězení jen tak dostat. A že je důležité, aby se jednou měl kam vrátit," řekl obhájce jednoho z obviněných pro server idnes.cz.

Rathovi hrozí ztráta "naloupeného" majetku. Bude bezdomovec?
Foto: hns
Popisek: David Rath se svým formulářem

Ruku v ruce s narůstáním počtu vyšetřovaných zakázek, stoupají i obvinění a s nimi výše škody, tedy i množství majetku, který může Rath a další v případě odsouzení ztratit. Prioritou už tedy pro ně není pouze snaha dostat se z vazby, ale zabránit i propadnutí jejich majetku.

Podle policie existují proti obviněným neprůstřelné důkazy. Pokud by u soudu učinili přiznání, mohli by omměkčit soud. Jedním z důvodů, proč zatím tak nikdo neučinil, může být spolu s nadějí na osvobození právě i majetek, o který by se tím připravili. Majetek může být soudem zabaven i tehdy, prokáže-li se, že obvinění nakoupili domy a pozemky za peníze získané trestnou činností. MF dnes zjistila, že jde o vily, byty či pozemky za desítky milionů korun.

Rath je na tom zatím nejlépe

Paradoxem je, že v momentálně v nejlepší situaci se nachází sám David Rath. Prozatím přišel pouze o sedm milionů korun, které u něj policie objevila v době zatčení, a o vilu v Hostivci, kterou mu obstavili žalobci. Důvodem je fakt, že zatím jej policie mohla obvinit jen kvůli jedné zakázce, a to rekonstrukci buštěhradského zámku. Další obvinění na sebe po zbavení Ratha jeho poslanecké imunity ale nenechají dlouho čekat. Dá se předpokládat, že mu poté žalobce obstaví i další majetek.

"Považuji to za zcela absurdní. K tomuto kroku se obvykle přistupuje proto, aby se zajistila případná finanční náhrada škody způsobené trestnou činností. V případě údajné trestné činnosti Davida Ratha se ale policii výši škody dosud nepodařilo stanovit," vyjádřil svůj odmítavý postoj Rathův obhájce Roman Jelínek.

Kateřina Pancová, bývalá ředitelka kladenské nemocnice, a její přítel Petr Kott dopadli hůře. Policie jim zabavila třicet milionů korun nalezených pod podlahou jejich vily a státní zástupce jim obstavil celý majetek. Obvinění podnikatelé se nachází ve svízelné situaci, neboť jim hrozí ztráta i dobře fungujících firem.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…