Rathův přítel Horák ve VZP končí, píše komentátorka

23.05.2012 9:12

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) zřejmě dokázal najít spojence, které potřeboval k odvolání Pavla Horáka z čela Všeobecné zdravotní pojišťovny. Tohoto muže ministr již delší čas kritizuje a to nejen za ne právě levný projekt elektronických zdravotních knížek IZIP, ale např. také za kauzu odposlechů někdejšího pražského primátora Pavla Béma. Svou roli nejspíš sehrála i kauza Davida Ratha.

Rathův přítel Horák ve VZP končí, píše komentátorka
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Šéfem Všeobecné zdravotní pojišťovny, přes kterou rok co rok protékají miliardy korun, se stal její současný ředitel Pavel Horák v době, kdy byl ministrem zdravotnictví David Rath a to za ČSSD. Horák se naučil tancovat mezi vejci a v době, kdy kormidlo VZP převzala ODS, spřátelil se s Markem Šnajdrem (ODS). Komentátorka Lenka Zlámalová však poukazuje na to, že příliš nezvládl efektivně hospodařit s miliardami korun z kapes pojištěnců, jak to prokazuje např. projekt IZIP. Komentář Lenky Zlámalové přináší dnešní Lidové noviny (LN).

IZIP zřejmě zapláče

„Pavel Horák ale uměl velmi obratně brázdit mezi politiky ze správní rady rozhodujícími o jeho osudu, takže to vždycky nějak ustál. Z Davida Ratha, jenž ho jako starého známého z doktorských odborů do funkce dosadil, po změně garnitur rychle přesedlal na Marka Šnajdra, který mu garantoval nedotknutelnost v ODS. O tu teď podle všeho přišel a skončí tichým odchodem ve stínu milionové krabice svého přítele,“ píše autorka.

Poukazuje přitom právě na načasování, které zvolil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Ten se rozhodl odstavit od moci muže, jehož dlouho kritizuje, v podstatě nenápadně. Přední stránky téměř všech médií se věnují případu Davida Ratha, takže si odchodu Pavla Horáka všimne jen málo kdo. Snad jen společnost IZIP, která podle všeho přijde nejen o příjmy z elektronických knížek, ale např. také o peníze plynoucí ze správy webu VZP.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…