Rathův tatínek: Vraťte mi mých 10 milionů, které jste našli u Davida

25.05.2012 7:27

Při vyšetřování případu exhejtmana Davida Ratha zatím bylo v hotovosti zabaveno nejméně 56 milionů korun. O posledních deset milionů, které policie našla v poslancově domě, se přihlásil Rath starší. Pokud policie nedokáže, že pocházejí z trestné činnosti, bude je muset vrátit.

Rathův tatínek: Vraťte mi mých 10 milionů, které jste našli u Davida
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Kromě 46 milionů, které buďto ležely pod podlahou Rathova doma či se nějakým způsobem rozdělovaly, zabavila policie i dalších 10 milionů, které patří otci Ratmírovi Rathovi. Jde údajně o jeho úspory z 90. let, kdy pracoval jako konzultant v Kataru. Za peníze, které si schovával u syna, si chtěl koupit domek v Hostovici, tvrdí. „Mám tolik peněz, že kdybych žil ještě sto let, tak je neutratím,“ řekl ve čtvrtek České televizi.

Policisté teď musí dokázat, že deset milionů pochází z trestné činnosti, jinak je budou muset opravdu otci obviněného exhejtmana vrátit. „Pokud se někdo přihlásí o peníze, o nichž je policie přesvědčena, že pocházejí z trestné činnosti, musí on prokázat, kde a jak k nim přišel,“ říká pro deník MF Dnes soudce Miroslav Čapek.

Podobný případ se odehrál před pár lety, kdy musela policie vracet 15 milionů korun bývalému generálnímu sekretáři ministerstva zahraničí Karlu Srbovi.

Z celkových 56 milionů, které policie zabavila, bylo 32 milionů ukryto v domě šéfky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové. Policie zadržela poslance Ratha s krabicí, ve které si od Pancové odnášel sedm milionů ze zmanipulované zakázky rekonstrukce buštěhradského zámku.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: jno

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…