Razii proti funkcionářům v ČR zaznamenala i světová média

13.06.2013 15:39

Zásah jednotky Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) na úřadu české vlády a v dalších objektech stručně zaznamenaly i světové tiskové agentury. Na Slovensku se mu podrobněji věnují tamní zpravodajské servery, které píší o zatýkání "špičky státní správy". Zatím se však zahraniční média převážně zdržují komentářů a všechna shodně vyzdvihují skutečnost, že se zásah odehrál přímo na Úřadu vlády.

Razii proti funkcionářům v ČR zaznamenala i světová média
Foto: Hans Štembera
Popisek: Detektivové ÚOOZ zadrželi v souvislosti s radikální islamistickou organizací Jamaat Shariat v Česku před rokem několik osob. V současnosti stojí údajní teoristé před soudem

Agentura Reuters v souvislosti se zatýkáním píše, že vláda premiéra Petra Nečase si získala uznání za to, že "uvolnila ruce státním zástupcům při vyšetřování korupce, ale také sama po převzetí moci v roce 2010 měla řadu skandálů". Agentura AFP v úvodu své zprávy píše, že zatčeno bylo "několik českých politických funkcionářů blízkých pravicové straně ODS premiéra Petra Nečase".

Agentura DPA připomíná i to, že mezi zatčenými údajně jsou Ivan Fuksa a Petr Tluchoř, kteří loni v listopadu složili poslanecký mandát, čímž prý vzdali protest proti daňovému balíčku vlády a poté získali lukrativní místa v dozorčích radách státních podniků. Rakouská APA cituje česká média, podle nichž by razie mohla souviset mimo jiné s děním v Českých drahách, Lesech České republiky či s "finančními transakcemi kolem kontroverzního lobbisty Romana Janouška".

Ve formě stručných nekomentovaných zpráv už informace z Česka pronikly i na některé evropské servery včetně francouzského L'Express či polské Gazety. Na svých internetových stránkách zatčení "spolupracovníků premiéra" zaznamenala například i srbská rozhlasová stanice B92. Zprávy slovenských serverů jsou podrobnou kompilací informací, které k případu přinesly české internetové deníky. Událostem se podrobně věnují Sme.sk nebo Pravda.sk, které v titulcích shodně zdůrazňují, že "zatýkali politiky a špičku státní správy".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

8:04 Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

Rusové na Ukrajině dál postupují. Prý je to i kvůli tomu, že nejvyšší vojenský velitel ukrajinské ar…