Realitní magnát Blažek. Ministr výhodně nakupoval pozemky po celé jižní Moravě

15.07.2012 13:14

Pavel Blažek, který byl nedávno jmenován ministrem spravedlnosti, byl v době, kdy vykonával advokátní praxi i velmi zdatným realitním magnátem. Ve spojení se svým politickým druhem, synem populárního pěvce ze stranických mítinků Ladi Kerndla, nakupovali na jižní Moravě pozemky, které se jim nejspíš podaří velmi výhodně zpeněžit.

Realitní magnát Blažek. Ministr výhodně nakupoval pozemky po celé jižní Moravě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus jmenoval na Pražském hradě Pavla Blažka ministrem spravedlnosti

Podle serveru Insider v letech 2001- 2010 utratil za různé domy a byty celkem 13 milionů korun. Nyní se navíc zjistilo, že byl též zdatným nákupčím pozemků. V letech 2007 a 2008 nakoupil více než 4,5 hektaru luk a lesů u jihomoravské vsi Rojetín a také téměř devět tisíc metrů čtverečních na hranici Chráněné krajinné oblasti Moravský kras. Obě lokality navíc spojuje jméno Roberta Kerndla, Blažkova spojence z brněnského zastupitelstva.

Obě pozemkové investice navíc ministrovi mohou přinést pohádkový zisk. V Rojetíně vzniká územní plán (malá obec jej doposud neměla) a v Březině se rozjíždí velká výstavba rodinných domků. Díky snadné dostupnosti z Brna a krásnému okolí totiž láká například i dalšího vlivného muže jihomoravské ODS Milana Venclíka.

Ministr Blažek: Zatím nemáme čas

Zatímco v roce 2007 Blažek nakupoval pozemky v Březině po 320 korunách za čtvereční metr, nyní se cena metru stavebních parcel pohybuje mezi 750 a 1000 korunami. Atraktivní pozemky patřící Blažkovi a jeho společníkům však stále zejí prázdnotou, ačkoliv všude kolem se staví. „Měly sloužit buď k pronájmu, nebo ke stavbě našich rodinných domků. Ale protože nemáme čas, nedostali jsme se k tomu,“ říká o osudu parcel ministr Blažek. I když nevylučuje, že na pozemcích si jednou postaví domy jejich děti, pravděpodobnější se zdá, že lukrativní místa budou výhodně prodána.

Za mnohem rozlehlejší pozemky v Rojetíně pak Blažek s Kerndlem zaplatili pouhých 50 tisíc. „Vlastně ani nevím, proč jsme to kupovali, na stavění to není. Není v tom žádný byznys plán,“ vysvětluje výhodnou koupi starosta obce, který je vedle obou přátel třetím spoluvlastníkem. Koupě prý byla tak výhodná proto, že pozemky zbyly po prodeji jedné z místních chalup a nikdo o ně nestál.

Nyní se v Rojetíně připravuje nový územní plán a takzvaná rozvojová zóna se týká i pozemků patřícím výše uvedenému triu. „Nežádám ani o změnu územního plánu ani o stavební povolení,“ dává od této iniciativy ruce pryč ministr Blažek.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: jav

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …