Reálné mzdy v Česku stále klesají. Dusí je inflace

04.12.2012 11:55

Průměrná mzda v Česku ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 348 korun na 24.514 Kč, což představuje nárůst o 1,4 procenta. Od roku 2000 jde o druhý nejmenší růst. Reálně, po odečtení inflace, se ale průměrná mzda snížila o 1,8 procenta. Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

Reálné mzdy v Česku stále klesají. Dusí je inflace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Chudoba, ilustrační foto.

Příčinou nízkého růstu mezd je podle statistiků značné zpomalení dynamiky v podnikatelské sféře, kde nominální růst mezd o 1,3 procenta byl o celý procentní bod nižší než v předchozím čtvrtletí. V nepodnikatelské sféře byl nárůst platů shodný s druhým čtvrtletím - 2,3 procenta.

Klesá počet zaměstnanců

„V delších časových řadách se po metodické změně uskutečněné od 1. čtvrtletí 2012 projevilo sblížení mzdové úrovně v podnikatelské i nepodnikatelské sféře, za 3. čtvrtletí 2012 již byla průměrná mzda v nepodnikatelské sféře vyšší o 232 Kč," uvedl ČSÚ.

V reálných vyjádřeních potom obě sféry klesaly. Zatímco podnikatelská sféra zažívá pokles reálné průměrné mzdy až letos, v nepodnikatelské sféře je negativní trend nepřetržitý už od 3. čtvrtletí 2010.

V obou sférách také meziročně poklesl počet zaměstnanců, v podnikatelské sféře o 1,2 procenta, v nepodnikatelské o půl procenta.

„Kombinace zpomalování růstu nominálních mezd, relativně vysoké inflace a klesající zaměstnanosti zasadila ve třetím kvartálu ránu kupní síle domácností. Jestliže se v předchozích obdobích zdálo, že domácnosti šetří více, než by musely s ohledem na vývoj svých příjmů, v současnosti toto již zřejmě neplatí," uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Do konce roku se podle něj nízký růst mezd těžko změní.

Minimální mzda se nezměnila od ledna 2007

Proti předchozímu čtvrtletí vzrostla průměrná mzda ve třetím čtvrtletí po očištění od sezónních vlivů o 0,3 procenta.

Od ledna do září dosáhla průměrná mzda výše 24.408 Kč, v meziročním srovnání byla vyšší o 563 Kč, tedy 2,4 procenta. Spotřebitelské ceny stouply za uvedené období o 3,4 procenta, reálně se tak mzda o procento snížila.

Minimální mzda se nezměnila od ledna 2007 a dosud činí 8000 Kč.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…