Rebelové z ODS nechtějí privatizovat Budvar. Stát má další pivovary

02.10.2012 14:25

VÍME PRVNÍ Poslanec ODS Ivan Fuksa v rozhovoru pro ParlamentníListy popřel, že by šestice odpůrců zvyšování daní navrhovala privatizaci státem vlastněného pivovaru Budvar.

Rebelové z ODS nechtějí privatizovat Budvar. Stát má další pivovary
Foto: red
Popisek: Budějovický Budvar

Podle takzvaných rebelů je možné peníze do státního rozpočtu získat privatizací některých státních podniků či jejich podílů. Ivan Fuksa, jenž je členem pracovní skupiny, která vyjednává o daňovém balíčku, přiblížil, jakým způsobem by se mohly peníze získat a zároveň odmítl, že by se měl privatizovat Budvar.

Podle něho lze prodat nemovitosti patřící ministerstvům, které nikdo nevyužívá, nebo též podíly ve firmách, které vlastní stát. Konkrétní podniky sice zmínit nechtěl, ale Budvar naprosto vyloučil.

Budvar ne, ale stát vlastní ještě dva pivovary

„Privatizace či prodej státních podílů je debata řádově v desítkách miliard korun. Jenom nemovitý majetek, který vlastní ministerstva, je v hodnotě několik desítek miliard korun. Ty nemovitosti jsou zbytné a zbytné natolik, že mnohé jsou dodnes poloprázdné či prázdné. Budovy a objekty v centru Prahy nejsou často obsazené. Bavíme se o několika subjektech vhodných k privatizaci, ale na expertní skupině jsme se dohodli, že nebudeme zatím zveřejňovat jejich jména. Pokud bychom se bavili o nějaké privatizaci, tak na ošetření tohoto problému je možné využít prodeje nějakého dvou, tří či pětiprocentního majetkového podílu, který vlastní stát. Jednoznačně mohu ale prohlásit, že případná privatizace se netýká Budvaru. Stát vlastní ale další dva pivovary o kterých se nemluví,“ řekl ParlamentnímListům.cz Fuksa.

Kromě Budvaru, o kterém se v souvislosti s privatizací nejvíce hovořilo, totiž stát ještě vlastní Vyškovský pivovar či Pivovary Hradec Králové. Fuksův kolega Petr Tluchoř hovořil o tom, že by právě stát mohl privatizovat pivovary. Čili by se mohlo jednat o dva výše zmíněné státní podniky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…