Řecko bude dále spolupracovat s ECB, aby zajistilo stabilitu bank

28.06.2015 6:00

Řecká vláda bude pokračovat v úzké spolupráci s Evropskou centrální bankou a řeckou centrální bankou, aby zajistila stabilitu domácích bank. Uvedl to vicepremiér Jannis Dragasakis po setkání s šéfem ECB Mariem Draghim.

Řecko bude dále spolupracovat s ECB, aby zajistilo stabilitu bank
Foto: pixabay.com
Popisek: Řecká krize - ilustrační foto

Po prohlášení premiéra Alexise Tsiprase, že řecká vláda uspořádá 5. července referendu o záchranném programu, začali dnes Řekové masivně vybírat peníze z bankomatů, protože se obávají, že země opustí eurozónu. Více než třetina všech bankomatů v Řecku se dnes podle zdrojů ocitla bez peněz. Bankéři oslovení agenturou Reuters odhadují, že Řekové dnes odčerpali z bank 500 až 600 milionů eur (13,6 až 16,4 miliardy Kč).

Zhruba 35 procent bankomatů, tedy 2000 z 5500 bankomatů, se v určitou chvíli ocitlo bez hotovosti

Evropská centrální banka oznámila, že podrobně sleduje vývoj situace kolem Řecka a Rada guvernérů se sejde "v patřičné době". Podle informovaných zdrojů má zasedat v neděli a bude jednat o tom, zda prodlouží řeckým bankám program nouzového financování (ELA). Nouzové financování je pro řecké banky jedinou náhradou za odliv vkladů. Strop úvěrů pro řecké banky nyní činí zhruba 89 miliard eur.

Zhruba 35 procent bankomatů, tedy 2000 z 5500 bankomatů, se v určitou chvíli ocitlo bez hotovosti a musely být doplněny. Banky podle bankéřů spolupracují s centrální bankou, aby zajistily hotovost pro bankomaty.

Vybraná hotovost je sice nižší, než v uplynulých dnech, kdy Řekové vybírali z bank více než jednu miliardu eur denně, bankéři však upozorňují, že je to kvůli tomu, že hotovost může být vybírána jen z bankomatů. Průměrný denní limit pro výběr z bankomatu je 600 až 700 eur. Výběr hotovosti je však určitě mnohem vyšší, než je v sobotu obvyklé.

Zpráva o masivních výběrech z bankomatů vyvolala také spekulace, zda se v pondělí vůbec otevřou řecké banky a zda vláda nezavede denní limity pro výběry peněz z bank. Řecká vláda však tvrdí, že banky se otevřou jako vždy a nepřipravuje se zavést kontrolu kapitálu, aby zabránila kolapsu domácích bank.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…