Řecko už nechce evropským státům předkládat žádný nový seznam reforem

16.06.2015 6:48

Žádný nový návrh reforem se nechystá na nadcházejícím jednání ministrů financí eurozóny předložit řecký ministr financí Janis Varufakis. Reformní opatření přitom po Aténách požadují mezinárodní věřitelé výměnou za zbývající peníze z prodlouženého úvěrového programu.

Řecko už nechce evropským státům předkládat žádný nový seznam reforem
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

Varufakis to podle agentury Reuters prohlásil v rozhovoru s německým deníkem Bild. Řečtí vyjednávači jsou ale podle něj kdykoli k dispozici, aby se svými partnery nalezli celkové řešení.

Zástupci tří věřitelských institucí, tedy Evropské unie, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu, se musí vrátit k jednacímu stolu s "jasným, silným mandátem", řekl také Varufakis.

Zopakoval přitom svůj apel na německou spolkovou kancléřku Angelu Merkelovou, aby se odhodlala k "proslovu naděje" a vyslala signál, že Evropa už skoncuje se svým voláním po přísných řeckých úsporách. Odvolal se přitom na podobný projev, který byl po skončení druhé světové války určený Německu.

Na otázku, zda Varufakis předloží nový seznam reforem, který po Aténách požadují mezinárodní věřitelé, ministr odpověděl: "Ne, protože euroskupina není tím správným místem, kde představovat návrhy, o kterých se nediskutovalo a nejednalo dříve na nižší úrovni," citoval Reuters z dnes zveřejněných výňatků z rozhovoru.

Jednání mezi Řeckem a jeho věřiteli, která mají zabránit hrozící platební neschopnosti Řecka a možnému odchodu země z eurozóny, o víkendu zkrachovala. V pondělí se obě strany vzájemně se obviňovaly z nedostatečné vstřícnosti a nejevily ochotu k dalším ústupkům.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…