Řecký ministr vzkazuje EU: A víte, co bychom taky mohli udělat...

10.02.2015 11:30

Agentura Reuters aktuláně informuje o vyjádření řeckého ministra obrany Panose Kammenose k tématu řecké zadluženosti. Pokud se prý Řecku nepodaří získat výhodnější dohodu v rámci eurozóny, obrátí se na pomoc jinam.

Řecký ministr vzkazuje EU: A víte, co bychom taky mohli udělat...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně Řecké obce v Praze Tassula Zissaki- Healey

Kammenos se nechal slyšet, že Řecko samozřejmě stojí o dohodu, ale pokud k ní nedojde, má země připraven plán B. „Když vidíme setrvávající postoje Německa, tak musíme mít v záloze alternativní řešení. To znamená, že získáme finanční prostředky z jiného zdroje,“ pronesl podle Reuters Kammenos v dnes ráno v řecké televizi. Ministr obrany a zároveň vůdce druhé koaliční strany Nezávislí Řekové prozradil, že v „ideálním případě by to mohly být Spojené státy, ale zrovna tak Rusko, Čína či jiná země".

Reuters připomíná, že Řekové se snaží uzavřít s eurozónou nové znění dohody, díky které by nemuseli splácet veškeré dluhy a mohli upustit od současných úsporných opatření. Původní dohoda byla podepsána před pěti lety za účasti Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu. Země eurozóny však zatím neprojevily ochotu ke zmírnění svých požadavků. Panují obavy, že by se mohlo Řecko obrátit o pomoc na Rusko, které by tak mohlo ovlivňovat dění v Evropské unii. V nedávném rozhovoru pro německý magazín Zeit však tuto možnost odmítl řecký ministr zahraničí Janis Varoufakis.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …