Redaktor ČT z Londýna: Nestojí proti sobě muslimové a ostatní, ale psychopati a zdravá společnost

23.03.2017 10:05

O útoku v Londýně, k němuž došlo včera nedaleko britského parlamentu, hovořil spolupracovník České televize Ivan Kytka. Policie pak dnes provedla zátah v Birminghamu, při němž byli zatčeni tři muži.

Redaktor ČT z Londýna: Nestojí proti sobě muslimové a ostatní, ale psychopati a zdravá společnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderní zástavba na břehu Temže

„Policie v Birminghamu to stačila popřít a odkázala novináře na Scotland Yard. Birmingham a další předměstí jsou známá jako místa, kde je podhoubí islámského terorismu. Takže bych se vůbec nedivil, kdyby útok v Londýně a zátah v Birminghamu spolu souvisely,“ zmínil Kytka.

Očití svědkové podle něj hovoří o muži v černých šatech, má být asijského původu. Osobní auto mělo být vozem značky Hyundai. Podle poznávací značky to nebylo auto londýnské. Jednou z obětí byl policista, který hlídal vchod do parlamentu. „Ví se o tom, že byl členem ochranky parlamentu a diplomatického sboru. Je jím 48letý otec dvou dětí. Britská premiérka Theresa Mayová mu složila poctu jako odvážnému muži. I samotnou policii čeká během příštích hodin sebezpytování, jak se tomu útočníkovi zřejmě podařilo překonat ten první policejní kordon,“ domnívá se Kytka. „To je věc, která se neměla stát,“ podotkl.

„Před pár minutami hovořil zástupce velitele Scotland Yardu. V ulicích by mělo být více ozbrojených i neozbrojených policistů,“ řekl pak Kytka k současným bezpečnostním opatřením. „Bude znovuotevřeno centrum i stanice metra Westminster,“ poznamenal s tím, že ve městě existuje velká snaha vrátit život ve městě do běžných kolejí. 

Podle Kytky pak útok odsoudil muslimský starosta Sadiq Khan, který je v Londýně velice populární. „Nutno dodat, že z těch dvou milionů muslimů žijících v Británii 1 999 995 je počestných a slušných občanů, kteří odsuzují ten teroristický čin stejnou měrou, ne-li více, než obyvatelé Londýna jiných náboženství,“ poznamenal. Dělící čára podle něj vede mezi psychopaty a zdravou společností, nikoliv mezi muslimy a ostatními.

Závěrem pak Kytka poznamenal, že si nepamatuje za 25 let takový incident v blízkosti britského parlamentu. „Včerejší útočník uspěl tím, že zabil jednoho policistu a zmobilizoval britskou veřejnost, aby se semkla proti terorismu,“ zakončil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…