Redaktor Respektu mluvil o lživých zprávách na ParlamentníchListech.cz. A když se ho zeptali na konkrétní příklad...

23.03.2017 17:59

O dezinformacích hovořil v rozhovoru pro DVTV.cz novinář Ondřej Kundra z týdeníku Respekt. „Přemýšlí se o tom, jak naložit s dezinformacemi, které ovlivňují naše svobodné rozhodování,“ řekl úvodem Kundra.

Redaktor Respektu mluvil o lživých zprávách na ParlamentníchListech.cz. A když se ho zeptali na konkrétní příklad...
Foto: archiv OK
Popisek: Novinář časopisu Respekt Ondřej Kundra

Kundra však nevnímá, že by pro boj s dezinformacemi byla vhodná cenzura. „V této souvislosti bylo kritizováno ministerstvo vnitra, když založilo speciální odbor. Byl bych opatrný na to, aby se říkalo, co se psát nemá a co se psát má,“ uvedl. Tvrdí ale, že je to velmi silné téma. 

V současné době je podle něj obava, že dojde k ovlivnění lidí zde u nás v souvislosti s nadcházejícími volbami. Celkem v Česku podle něj existuje několik desítek takovýchto alternativních webů. „Nejznámějším dezinformačním webem je Aeronet. Za dezinformační web považuji i Parlamentní listy, které bych označil asi za nejvíce nebezpečné v tomhletom slova smyslu, protože mají velký dopad na čtenáře. Hodně lidí je čte. A oni to dělají poměrně inteligentním způsobem, že namixují zprávy, které jsou pravdivé, že přebírají zprávy z tradičních médií, ale pak tam chrstnou nemalý počet zpráv, které jsou lživé,“ řekl.

Moderátorka Daniela Drtinová ho následně vyzvala, zda může uvést nějaký příklad takové lživé zprávy. „V Parlamentních listech se velmi často objevují, nebo objevovaly informace, které nějakým způsobem odkazovaly třeba na to, jakým způsobem vládne prezident Putin v Rusku. Pod nimi fungují ještě menší weby nebo blogy, těch je asi pět (na jejich obsah ParlamentníListy.cz nemají vliv, jak je uvedeno v tiráži PL.cz, pozn. red.), kde ty informace jsou ještě více posunuté, nepravdivé, a odtud se dostávaly právě do těch Parlamentních listů. Objevila se tam ta známá zpráva o údajném romském pokladníkovi, který měl ukrást nějaké peníze, pak se ukázalo, že to ovšem není pravda. A těch věcí by se tam našla celá řada,“ připomněl Kundra pět let starou zprávu, za kterou se ParlamentníListy.cz ale také v té době omluvily. Z aktuálních zpráv serveru neuvedl žádnou.

Podle Ondřeje Kundry z týdeníku Respekt by novináři měli zakládat svoji práci na ověřování faktů. „Nesnažit se být s tou zprávou první. Měli bychom být v prezentaci naší práce co nejvíc aktivní. Aktivističtí bychom ale být neměli,“ sdělil. 

Zdrojů financování novinářů, kteří píší lži, je podle jeho názoru pak více. „Nějací oligarchové, kteří dostávali peníze z Kremlu,“ zmínil příklad. 

  • Celé rozhovor pro DVTV ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…