Redaktorka Vlasatá od Patočky: Mně toho starého pomateného pána bylo až líto. Ale pak...

09.01.2019 15:23

Soudní proces s „českým teroristou“ či „xenofobním důchodcem“, jak média prezentovala Jaromíra Baldu z Mladoboleslavska, doposud nepůsobil příliš odstrašujícím dojmem. Důchodce o holi, přicházející k soudu ve staré bundě, mezi mnohými vzbuzoval spíše soucit. To se však změnilo, když byl u soudu přehrán jeden jeho telefonický rozhovor.

Redaktorka Vlasatá od Patočky: Mně toho starého pomateného pána bylo až líto. Ale pak...
Foto: Printscreen vysílání ČT
Popisek: Důchodce Jaromír Balda před soudem

Důchodce způsobil dva pády stromu na trať, do kterých v obou případech narazily vlaky. Při nehodách naštěstí nikdo nezemřel, zraněno bylo celkem 15 cestujících. Důchodce se snažil vzbudit dojem, že akce jsou dílem osob z muslimského prostředí. V okolí nehod zanechával letáky typu „Alláhu Akbar. Česko je nevěřící pes“. Všechny však byly psané latinkou. Texty tohoto typu rozesílal i do médií.

Důchodce se u soudu k činu přiznal. Vysvětloval je tak, že v důsledku užívání léků nebyl zcela při smyslech. Navíc měl sny, ve kterých pod vlivem zpravodajství i teroristických útocích z Francie a Německa viděl záplavu imigrantů v ČR.

„Pronásledovaly mě hrůzostrašný sny, že se sem valej vlakama jak v indickým filmu. Znásilňujou, obřezávaj nám ženský, kamenujou....Říkal jsem si teď to u nás začne, začnou nás střílet. Přehodnocoval jsem to příliš chybně, že jsme v ohrožení, že se u nás může stát něco podobného. Jako ve středověku, kdy jedna náboženská skupina utlačovala druhou,“ popsal svůj tehdejší stav, ve kterém se rozhodl vykonat skutky, za které mu nyní hrozí pět až patnáct let vězení.

Nyní před soudem uznal, že jeho tehdejší chování byla „zhovadilost“.

VÍCE ZDE

V průběhu procesu začala některá média s gustem šířit i jeden pásek, který se u soudu přehrával. Měl prokazovat Baldovu nenávist k muslimům a jednalo se o telefonát s ženou, která měla být členkou Okamurovy strany SPD.

Důchodce Balda měl v jednom momentě rozhovoru říci: „A těm pizdám, jak tady nosí ty arabský kutny, to chce vzít malej molotovův koktejlek, pěkně hodit pod nohy, až jim hoří kunda, prdel, oni si to rozmyslej, aby takhle chodily. Je to jednoduchý, stačí na to dvě deci benzínu“.

Zveřejněná slova znamenala pro některé zásadní zvrat v jejich postoji. Před soudem vzbuzoval jednasedmdesátiletý Balda s roztřesenýma rukama spíše lítost, slova o molotových koktejlech však pro mnohé znamenala ujištění, že se jedná o lotra.

Na Facebooku proměnu vyjádřila Zuzana Vlasatá, redaktorka Patočkova Deníku Referendum: „Včera jsem měla nad osudem Jaromíra Baldy dokonce záchvěv lítosti. Říkala jsem si: chudák starý pomatený a vyděšený pán. Třeba za to nemůže. To všechno ti „zlí politici a média“,“ psala.

Jenže po přečtení slov, která zveřejnil například iRozhlas.cz, se její postoj otočil: „Ne. Člověk za to, co říká a co dělá, nese zodpovědnost a žádní Okamurové mu v tom nejsou polehčující okolností“.

Když se o svůj názorový posun podělila s Facebookem, ozvala se pod příspěvkem další novinářka- Johana Hovorková z Fora24.cz. „Zrovna přemýšlím o úplně stejných pocitech a stejném posunu. Smutný příběh“.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macinka, Dostál a Mach společně na ČT. Pirát se posmíval

13:35 Macinka, Dostál a Mach společně na ČT. Pirát se posmíval

Před kamerami ČT se k velké debatě sešli kandidáti do Evropského parlamentu. A ve studiu chvílemi ho…