Redaktorka z Na vlastní oči napsala o Johnovi. Ale i o Klímovi s Kroupou

10.11.2012 7:44

Sedněte si spolu a řekněte si to do očí, vzkazuje bývalá redaktorka pořadu Na vlastní oči Radku Johnovi a Josefu Klímovi. Ve svém otevřeném dopisu kolegům, který mají ParlamentníListy.cz k dispozici, se Johna zastává proti kritikům, kterým v jeho novém angažování v médiích vadí pozice předsedy ve Věcech veřejných.

Redaktorka z Na vlastní oči napsala o Johnovi. Ale i o Klímovi s Kroupou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John na zasedání VV

„Dva světy, které se nikdy nepotkají. Ani nepotkaly. Radek John i Pepa Klíma přišli do Očí jako hotoví lidé s hotovými názory, jmény, kontakty. To, že je pořad Na vlastní oči na 15 let sepnul jako mašlí dohromady, neznamená, že šli spolu,“ píše autorka deseti reportáží v pořadu Na vlastní oči Šárka Dittrichová.

„Jestli jim to Janek Kroupa píská, dobrá. V tom případě, že bych neznala nikoho z nich, bych se pak Janka zeptala: A to jste tedy celou tu dobu, co Radek John moderoval a dramaturgoval Na vlastní oči, divákům lhali? Když jste měli podezření, že Radek je propojený s korupční mafií, že žije a dělá přesný opak toho, co vy točíte, za co bojujete, proč jste ho, pro smilování boží, nepožádali, aby z obrazovky odešel a nedevalvoval tak vaši práci, vaše jména, vaše ideály, vaše zásady?“ ptá se.

Podle svých slov byla Dittrichová u důležitých momentů pořadu. „Vést a provozovat nezávislou publicistiku v podniku, který ovládá vypočítavá kalkulačka finančních a obchodních expertů, je saigon. Nebylo to tak, že by se Radek ‚infiltroval mezi bosse‘, tedy mezi bosse Novy. Tehdejší ředitel Dvořák ho přijal ke svému stolu, jen když Oči přebíraly divácké ceny,“ vzpomíná.

„Co se týká střetu zájmů politika a novináře. Zaprvé: Politici jako Nečas, Klaus či Kalousek se chovají jako upjatí manažeři Novy a my víme proč. Jejich názor není v diskuzi mezi novináři relevantní a také víme proč. Zadruhé: Véčkaři končí. Stranickost u Radka Johna zanikne s jeho poslaneckým mandátem. Zatřetí: není pravda, že česká žurnalistika nemá precedens v novináři, který dělal politiku a naopak,“ poukazuje.

Dittrichová má na mysli Karla Havlíčka Borovského. „Mezi tehdejšími ‚Nečasy a Kalousky‘ si vytrpěl své volební období, aby se vrátil k žurnalistice a dal jí své poslední síly. ‚Ve Vídni však působil více jako novinář než jako poslanec,‘ čteme ve Wikipedii,“ píše ve svém komentáři.

Připojuje pak vzkaz Josefu Klímovi. Ten už dříve poslal Johnovi dopis, kde píše, že mu stejně nikdo neuvěří, až bude pod společností Sanopa Media „tepat chobotnici“. „Doprčic, Pepíku, sedněte si spolu a řekněte si to do očí,“ vzkazuje Dittrichová. „Řekni mu to, co jsi mu měl říci před deseti lety a co pálí novináře, jako jsi ty. Novináře, kteří celý život nezasvětili ničemu jinému, než čisté novinařině,“ uzavírá.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…