Ředitelé nemají do inkluze co mluvit. Tak se příští týden nejspíš vyjádří vláda

30.04.2016 11:41

Za nepřínosný zřejmě označí vláda návrh opozičního Úsvitu, podle kterého by školy a školská zařízení dostaly možnost odmítnout inkluzi. Rozhodnutí by bylo podle navrhované novely školského zákona na řediteli. Úprava by podle předběžného stanoviska pro pondělní zasedání kabinetu nabourala nynější princip, podle kterého rozhoduje o vzdělávání žáka rodič.

Ředitelé nemají do inkluze co mluvit. Tak se příští týden nejspíš vyjádří vláda
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Prázdná třída, ilustrační foto

„Naprosto nedůvodně upřednostňuje názor a stanovisko ředitele školy, který by měl sám vyhodnocovat účelnost podpůrných opatření a rozhodovat o vzdělávací dráze žáka,“ stojí v podkladech pro ministry. Vláda by měla zákonodárcům doporučit, aby předlohu Úsvitu neschválili.

Současná podoba zákona ale budí kontroverze

Nynější podoba školského zákona předpokládá zavádění společného vzdělávání od září, budí kontroverze. Ministerstvo školství opakovaně upozorňuje na to, že žádná zásadní změna nenastane, zlepší se jen financování.

Poslanci Úsvitu tvrdí, že za nynější situace by školy musely ohledně inkluze fakticky postupovat na základě doporučení školského poradenského zařízení. V mnoha případech je společné vzdělávání podle nich nad možnosti škol a hrozí zhoršení kvality výuky. Situaci nejlépe zná ředitel školy, proto novela nechává na jeho odpovědnosti, zda konkrétní zařízení k inkluzi přistoupí, dodali autoři normy.

Návrh prý nekoncepčně rozmělňuje pomoc žákům

Předloha by podle podkladů pro ministry neměla pro žáky žádný přínos. „Ve skutečnosti pouze nekoncepčně rozmělňuje pomoc a podporu žákům se speciálními vzdělávacími potřebami,“ píše se v nich.

Cílem inkluze je začlenit do kolektivů v klasických základních školách děti s lehkým mentálním postižením, mimořádně nadané děti i školáky s dalšími omezeními. Výuka má být přizpůsobena jejich potřebám. Se zvládnutím potíží, odlišností či zdravotních omezení by měli pomoci asistenti a nové školní pomůcky.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…