Ředitelka Konta Bariéry: Prezident Zeman neví o postižených dětech nic

16.01.2015 16:00

„Prezident Zeman neví o postižených dětech nic…“ Píše ředitelka Konta Bariéry Božena Jirků na blogu idnes.cz. Prezident Miloš Zeman totiž pobouřil odborníky, ale nejen je, svými výroky o inkluzi ve školství. Podle něj by se totiž handicapované děti měly vzdělávat odděleně od těch neznevýhodněných. „Kdybychom vzali vážně, co nám prezident radí, byl by jen krok k naprosté izolaci a segregaci postižených,“ uvedla.

Ředitelka Konta Bariéry: Prezident Zeman neví o postižených dětech nic
Foto: Archiv
Popisek: Postižená dcera s matkou

„Integrace handicapovaných dětí mezi zdravé patří od začátku práce Konta Bariéry k naší velké prioritě. Mohla bych popsat desítky příkladů, kdy správné začlenění takového dítěte pomohlo jemu i dětem kolem něj. Legendární dětský psycholog, profesor Matějček, by se v hrobě obrátil, kdyby zjistil, že mu hlava státu radí vrátit se o třicet let zpět,“ píše Jirků.

„Neuděláme to, nezvikláte nás. Budeme naopak pořád víc a víc působit na naši společnost, pořád víc a víc ji přesvědčovat, že chytré dítě, které má jenom místo nožiček kolečka, jak říká jeden z členů naší rady, který shodou okolností ‚sedí na vozíku‘, patří mezi nás,“ dodává s tím, že takové děti patří do života a do společnosti. „Nedovolme tyto děti vyčleňovat, když integraci zvládnou. Obohacuje to i zdravé, učí se vnímat jinakost, bolest i mimořádnou námahu, a to budou v životě moc potřebovat. Občanská společnost je založena na rovných příležitostech pro všechny, právě v tom je její síla,“ argumentuje výkonná ředitelka Nadace Charty 77.

Celý článek Boženy Jirků ZDE:

„Pan prezident neví o tomto problému očividně nic. A proto nemůžu k jeho podivnému názoru mlčet,…“ tvrdí Jirků. „Vzdělání, škola, jsou úžasnou příležitostí, jak jejich postižení alespoň trochu kompenzovat. Kdybychom vzali vážně, co nám prezident radí, byl by jen krok k naprosté izolaci a segregaci postižených. A zůstalo by jen u ní…?“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…