Ředitelka finanční správy věří, že lidé budou nepoctivé podnikatele hlásit. V rozhlase informovala, jak je úřad vstřícný

02.05.2019 19:24

Do čtvrtečních Dvaceti minut Radiožurnálu zavítala generální ředitelka Finanční správy Tatjana Richterová. Posluchačům prozradila, že se teď snaží chovat vstřícněji, což se projevuje např. vratkami daní občanům. Nehodlá prý lidi obtěžovat, ale některé subjekty přece jen obtěžovat musí. Prozradila které. Pozornost věnovala i tzv. zajišťovacím příkazům a prozradila, že chystá vyhazovy.

Ředitelka finanční správy věří, že lidé budou nepoctivé podnikatele hlásit. V rozhlase informovala, jak je úřad vstřícný
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

„Takovou mojí vizí je, že v rámci celostátních akcí se pokusíme širokou veřejnost informovat o tom, jak je třeba zdaňovat ten či onen příjem, a po té kampani bychom takovou kontrolní akci provedli,“ prozradila ředitelka s tím, že občany nechce obtěžovat. „Ale samozřejmě že ty subjekty, které s námi nekomunikují, tak ty obtěžovat musíme,“ dodala.

Pozornost věnovala i tzv. zajišťovacím příkazům, kdy byl firmám, u nichž existovalo podezření na nedoplacení daní na daňový podvod, zablokován majetek. V minulosti podle dámy postupovala Finanční správa ČR příliš přísně. Pod jejím vedením se proto změnila metodika. „Ta hranice je, že máme prokazatelně identifikovatelný podvod a máme indicie o tom, že ta daň bude velmi obtížně vymahatelná, až ji vyměříme,“ vysvětlila Richterová.

Počet zajišťovacích příkazů poklesl pod jejím vedením asi o třetinu. Finanční správa prý však stále intenzivně kontroluje kontrolní hlášení k DPH.

V příštím roce čekají berní úředníky vyhazovy. Škrtnuto má být asi 500 míst, a to nejen míst tabulkových. Propouštět se má napříč republikou. „My děláme optimalizace počtu pracovníků průběžně,“ podotkla. „Ale mohu tady garantovat na sto procent, že nedojde ke zrušení žádného územního pracoviště daného zákonem,“ uklidňovala své zaměstnance.

Finanční úředníky zaměstnává i kontrola EET. Zcela zákonné prý v minulosti byly i kontroly útrat svatebčanů na svatbách. Spoléhá na to, že svatebčané nepoctivé podnikatele nahlásí neboli „prásknou“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…