Referendum o hazardu na Praze 8 nepřitáhlo dostatek lidí

13.04.2014 6:21

Občané Prahy 8 se v sobotním referendu vyslovili pro nulovou toleranci k hazardu v této městské části, kvůli nízké účasti ale hlasování není platné a jeho výsledek není pro radnici závazný. ČTK o tom informovala mluvčí Prahy 8 Helena Šmídová. K nulové toleranci hazardu v Praze 8 se přiklonilo přes 95 procent hlasujících. Účast ale dosáhla jen 13,81 procenta a nesplnila tak potřebou hranici 35 procent oprávněných voličů.

Referendum o hazardu na Praze 8 nepřitáhlo dostatek lidí
Foto: Archiv
Popisek: Volební místnost

„To, že výsledek není pro vedení městské části závazný, neznamená, že nebudeme v této oblasti podnikat další kroky. V první řadě musíme čísla analyzovat a poté se rozhodneme, jak dál. Každopádně si vážím každého, kdo přišel hlasovat," komentoval výsledek starosta Prahy 8 Jiří Janků.

Zrušit herny mohou orgány hlavního města. Praha 8 může dohlížet na dodržování pravidel

Aby bylo místní referendum platné, muselo by se k urnám dostavit aspoň 35 procent oprávněných voličů. Pokud měly být výsledky lidového hlasování navíc i závazné pro zastupitelstvo, musela být podle mluvčí splněna kromě pětatřicetiprocentní účasti ještě jedna podmínka - nadpoloviční většina, která se v referendu vysloví pro určité řešení, musí tvořit nejméně 25 procent všech oprávněných voličů. V Praze 8 jich je asi 80.000.

Obyvatelé Prahy 8 v referendu odpovídali na otázku, jestli má radnice učinit veškeré právní kroky vedoucí k zákazu provozování loterií a sázkových her na území obvodu. O regulaci hazardu rozhodují orgány hlavního města, městská část může omezení pouze navrhnout. Platí tedy, že i kdyby voliči v Praze 8 rozhodli o tom, že jejich radnice má podniknout veškeré právní kroky ke zrušení heren, sama Praha 8 to udělat nemůže, v její pravomoci je hlídat, jak herny dodržují stanovená pravidla.

Opozice už při přípravách referenda varovala, že přijde málo lidí

Uspořádat referendum o hazardu rozhodli zastupitelé Prahy 8 na zasedání 19. února. Podle odhadu vyjde plebiscit na 1,5 milionu korun. Již na jednání termín a cenu kritizovali opoziční zastupitelé i někteří občané. Sice souhlasili s myšlenkou referenda, avšak podle jejich názoru bylo na uspořádání málo času a nepřijde k němu dost lidí.

V Praze se půl roku po platnosti nové vyhlášky stále nepodařilo zrušit všechny herny s automaty, které si na svém území městské části nepřejí. Problém je především s takzvanými videoloterijními terminály (VLT), které povoluje Ministerstvo financí. To je zavaleno žádostmi z mnoha dalších obcí a nestíhá je vyřizovat. V některých městských částech tak bylo zrušeno pouze několik heren. Ministerstvo slibuje, že započatá správní řízení budou ukončena do léta.

Nová vyhláška o hazardu platí v Praze od října. Některé městské části do ní prosadily na svém území úplný zákaz hazardu, další ho výrazně omezily. Nulovou toleranci například zavedla Praha 2, 6, 12, Libuš a mnoho dalších menších městských částí. V dalších městských částech se bude konat na téma omezení automatů referendum, první se konalo právě v Praze 8.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…