Referendum o prezidentském kandidátovi ČSSD. Miloš Zeman nemusí být v nabídce

27.05.2017 13:11

ČSSD přemýšlí o tom, zda v prezidentských volbách postaví vlastního kandidáta. Mohl by být tím ideálním mužem současný místopředseda strany a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek? Píší o tom Lidové noviny.

Referendum o prezidentském kandidátovi ČSSD. Miloš Zeman nemusí být v nabídce
Foto: archív autora
Popisek: ČSSD

Situace ohledně prezidentského kandidáta se změnila nyní při vládní krizi. Ještě začátkem roku totiž Sobotka oznamoval, že pokud Zeman projeví vůli opět kandidovat, strana jej přidá na seznam kandidátů svého vnitrostranického referenda. 

Zemanovo chování při nynější vládní krizi, kdy mimo jiné mávnul holí na Pražském hradě, aby Sobotkovi ukázal místo u mikrofonu, popudilo leckdy i jeho příznivce, například poslance Jaroslava Foldynu. „Ne, nelíbilo se mi to,“ uvedl. Přesto věří, že dojde ještě ke kompromisu a k dohodě, neboť on sám o jiném kandidátovi neví.

A kritiky se pak dočkal Zeman i od samotného premiéra minulý týden, kdy Sobotka pro server iDnes.cz poukazoval na prezidentův příklon k šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi. Zároveň řekl, že jak Zeman stárne, má stále více konzervativní názory. Vedle Zaorálka jako možného kandidáta pak zmínil i předsedu Senátu Milana Štěcha. Většina z oslovených sociálních demokratů by se však přikláněla k Zaorálkovi, ten by podle nich uměl přilákat jak liberální voliče, tak i levicově zaměřené.

Zdroj z nejužšího vedení strany dokonce pro deník uvedl, že by se do vnitrostranického referenda mohli začlenit pouze zástupci ČSSD, takže na seznamu možných kandidátů by se vůbec neobjevilo jméno Miloše Zemana.

Volební manažer ČSSD Jan Birke pak v souvislosti s prezidentským kandidátem strany uvedl, že tuto otázku je třeba rozhodnout co nejdříve. „Ještě před volbami do Poslanecké sněmovny,“ míní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …