Regionální Deníky kupují čeští miliardáři. Jeden z nich přiznal, že jim poslouží i jako "štít"

07.08.2015 10:43

Od září by už měla být všechna hlavní tuzemská zpravodajská média v rukou českých miliardářů. Během dvou týdnů by měl být dotažen vstup investiční skupiny Penta do vydavatelství Vltava-Labe-Press, jehož hlavním titulem jsou největší regionální noviny Deník. Ty si denně přečte 630 tisíc lidí. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny. Dosavadním majitelem vydavatelství Vltava-Labe-Press je německá společnost Verlagsgruppe Passau podnikatele Alexe Diekmana.

Regionální Deníky kupují čeští miliardáři. Jeden z nich přiznal, že jim poslouží i jako "štít"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny, ilustrační foto

Penta podle informací z trhu počítá s tím, že vydavatelství fakticky převezme v září. Cena by se údajně měla pohybovat okolo miliardy korun, píše list.

Penta podniká v řadě odvětví od zdravotnictví přes nemovitosti až po hazard. Média začala nakupovat loni v létě, zatím ale jen na Slovensku, kde získala vydavatelství vlivného deníku SME nebo týdeníku Trend.

Jenže když Penta loni SME získala, část redaktorů na protest redakci opustila a založila nový list Denník N. „Reagovala tak mimo jiné na čtyři roky starou aféru Gorila, která se točila kolem údajných odposlechů tajných schůzek špiček Penty se slovenskými politiky,“ vysvětlil list.

Jeden ze zakladatelů Penty Marek Dospiva v dubnovém rozhovoru pro HN vysvětlil, proč se Penta rozhodla nakupovat média. Dospiva označil média za „speciální“ investici. Chce prý zlepšovat prostředí, ve kterém žije, navíc vlastnictví médií přináší synergie s jinými firmami vlastněnými Pentou, například s lékárnami Dr.Max, ať už v reklamě, nebo v osvětě. „Třetí důvod vy novináři nazýváte atomovým kufříkem, štítem. Nebudu chodit kolem horké kaše. To, že média vlastníme, nám dává jistotu, že pro kohokoliv bude horší nás iracionálně napadat. To iracionálně bych podtrhl,“ přiznal tehdy v rozhovoru Dospiva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Slovenská tragédie“. Překlad mediálního našlapování kolem atentátu

11:56 „Slovenská tragédie“. Překlad mediálního našlapování kolem atentátu

Na roli médií se v souvislosti s atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica zaměřil Ladislav Jak…