Regulace prostituce se odkládá, sněmovna zákon vyřadila z programu

13.05.2014 20:44

Regulace prostituce v Česku se odkládá. Sněmovna dnes pražský návrh zákona vyřadila z programu nynější schůze, a to na žádost hlavního města. Důvod žádosti nezazněl, souvisí ale patrně s výhradami k této předloze, které měla vláda. Koaliční kabinet možnost regulace, a tím i legalizace prostituce odmítl kvůli tomu, že by Česko muselo v takovém případě vypovědět mezinárodní úmluvu o potlačování obchodu s lidmi.

Regulace prostituce se odkládá, sněmovna zákon vyřadila z programu
Foto: Flickdriver
Popisek: prostituce, ilustrační foto

Předloha řadí prostituci do podnikání, které by nesměli provozovat lidé mladší 18 let. Úřady by povolovaly také například nevěstince. Cílem úpravy je zejména oddělit legální prostituci od nelegální. Legální prostituce by byla regulovaným podnikáním.

Vláda měla výhrady také například k požadovanému potvrzení o zdravotní způsobilosti. Podle vládních úředníků se nemůže lékařský posudek stát klíčovým pro povolení prostituce, protože stát by tak garantoval, že jeho vydáním se zdravotní stav dané osoby nezmění.

Další výtka se týkala místních poplatků za provozování prostituce, které se mají odvíjet od zahájení jejího provozování. To by však správce poplatku podle vlády kontroloval jen obtížně.

Za provozování nepovoleného nevěstince by mohla být pokuta až dva miliony

Za porušení zákona by podle jeho autorů hrozily pokuty. Například až padesátitisícový postih by mohly úřady uložit lidem, kteří by provozovali prostituci bez oprávnění, a dvoumilionový za provozování nevěstince bez povolení. Lidé, kteří by využili placené sexuální služby na místech, kde by to bylo zakázáno, by se vystavovali pokutě až 15.000 korun.

Výhrady k normě měly i neziskové organizace, podle nichž by se při její přípravě měl brát ohled nejen na potřeby státu a obcí, ale i na ochranu sexuálních pracovnic a pracovníků. Represe považují za krok zpět. Některé právničky nesouhlasí například se zavedením povinných prohlídek. Zkušenosti z ciziny prý ukázaly, že pasáci a zákazníci pak nutili prostituující se zdravotním potvrzením k sexu bez kondomu.

Kriminalizování zákazníků by mělo na prostitutky negativní dopad

Německo povinné prohlídky zrušilo v roce 2006, místo nich je možné anonymní testování na pohlavní choroby. Také kriminalizování zákazníků by podle zástupkyň organizací, které pomáhají sexuálním pracovnicím, mohlo mít negativní dopad. Klientů by ubylo a ženy by musely snížit ceny, byly by prý také víc nuceny poskytovat služby bez ochrany.

Bojovat s prostitucí se snažila třeba i Vídeň. Před pár lety odstartovala pilotní projekt, díky němuž chtěla odsunout nejstarší řemeslo do dvou vybraných ulic. Akce skončila po půl roce nezdarem. Sexuální pracovnice a pracovníky nepřiměly ke změně místa ani zostřené policejní kontroly a přemlouvání streetworkerů.

reklama

autor: vam, čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…