Řekl jsem jim, že je to blbost, líčil Šlachta, co se dělo v policii kolem reorganizace. Teď prý neví, co se životem, možná zkusí politiku

10.06.2016 22:51

Exkluzivním hostem pátečních Událostí, komentářů České televize byl dosluhující šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta. Obsáhle se vyjádřil ke svému odchodu. Prozradil, jak si policejní prezident Tomáš Tuhý představuje „debatu“ o reorganizaci policie. Právě kvůli této debatě policii opustil, byť by v ní nejraději zůstal po zbytek života. Teď tak trochu neví, co bude s jeho životem dál. Nakonec prozradil, zda vstoupí do politiky.

Řekl jsem jim, že je to blbost, líčil Šlachta, co se dělo v policii kolem reorganizace. Teď prý neví, co se životem, možná zkusí politiku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta, bývalý šéf ÚOOZ

Co Šlachtu vedlo k odchodu od policie? „Byl to ten způsob představení reorganizace těch útvarů. Pan policejní prezident nám řekl, že není žádná debata o tomto modelu reorganizace, takže já a někteří kolegové jsme se rozhodli, že u něčeho takového nechceme být. Tak,“ zahájil své vystoupení.

Myslel jsem si, že budu policistou do smrti

Šlachta se prý ptal před nějakým časem náměstka policejního prezidenta Zdeňka Laubeho, zda připravuje nějakou reorganizaci, on potvrdil, že ano. Ale kompletní reorganizace měla být představena, až ji schválí policejní prezident Tuhý.

„Já jsem se od náměstka dozvěděl, že v novém útvaru bude jeden ředitel a tři náměstci. Já jsem řekl, že je to blbost. Tím ta debata skončila. Za týden jsme se k tomu vrátili, ale bylo nám řečeno, že to bude představeno policejním prezidentem. O chystané reorganizaci jsem se poprvé dozvěděl 13. nebo 14 května,“ poznamenal host.

Šlachta se na něčem podobném odmítal podílet. Platí to už s ohledem na to, že jako šéf ÚOOZ nebyl přibrán ke konzultacím, ačkoli mu policejní prezident Tuhý nejednou vyjádřil důvěru. „Pokud mi někdo dvakrát řekne, jak bude vypadat velitelská struktura a znamená to, že jsem byl přibrán ke konzultacím, tak já si to takhle nepředstavuji... Celé je to o tom, že se hovoří o tom, kdo bude ředitelem a jaké bude mít tři náměstky. Tímhle způsobem, jakým to bylo provedeno, tak si o tom můžu myslet leccos, ale nechám si to pro sebe,“ pokračoval v rozboru situace.

„V současné době nemám důvěru v policejního prezidenta ani náměstka policejního prezidenta, proto jsem se rozhodl odejít od policie, ačkoli jsem původně předpokládal, že budu policistou do konce života,“ posteskl si host.

Takové detektivy je třeba vyvažovat zlatem

Až do prvního července tohoto roku bude platit, že je stále sloužícím policistou, a z této pozice se odmítá jakkoli vyjadřovat k postupu vrchního státního zastupitelství v Olomouci. "Státní zástupci zkrátka mají nějaké indicie a na jejich základě konají. Tečka," uvedl.

Útvar pro vyšetřování organizovaného zločinu k 30. červnu fakticky zanikne a podle Šlachty je otázka, co bude s policií dál, když ji chce opustit několik velmi dobrých policistů. „Já bych byl rád, aby neodešel nikdo, protože budou policii chybět. Mně je to líto, také jsem je přemlouval, aby neodcházeli. Domnívám se, že takové lidi je třeba vyvažovat zlatem. „Já sám bych nikdy neodešel od policie, kdyby bylo možné vést nějakou debatu a nebylo by dopředu řečeno, že celá reorganizace proběhne k 1. červenci,“ zopakoval.  

Ve vysílání zdůraznil, že se rozhodl policii opustit jen kvůli reorganizaci, a ne kvůli nějakému politickému tlaku. „Vůbec si nedovedu představit další svůj život. Není to nic příjemného,“ poznamenal poněkud smutně.

„Vylučujete vstup do politiky?“ ptal se moderátor. „To nevím. Nejraději bych zůstal policistou, ale nikdy neříkej nikdy,“ konstatoval policista. Nakonec prozradil, že prozatím žádnou nabídku na vstup do politiky nedostal. A rozloučil se s diváky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…