Rekonstrukce Ještědu bude stát 300 milionů. Kraj na to nemá

05.02.2011 19:09

Plánovaná rekonstrukce Ještědu bude stát ještě 300 milionů korun. I kdyby Liberecký kraj dostal polovinu financí od Evropské unie, stejně nebude schopen stavbu zaplatit.

Rekonstrukce Ještědu bude stát 300 milionů. Kraj na to nemá

Kromě 200 milionů na opravu by museli liberečtí najít v rozpočtu ještě zhruba 80 milionů na to, aby tamní horský hotel a vysílač koupil od současného majitele, Českých Radiokomunikací. Dalších 20 milionů by pak kraj potřeboval na projektovou dokumentaci a na ostatní výdaje spojené s rekonstrukcí.

Dohromady je třeba 300 milionů, což je v současné době nad finanční možnosti Libereckého kraje stále se vypořádávajícího se škodami po letních povodních. Proto se jednání o koupi vysílače zastavilo.

Peníze z EU to stejně nepokryjí

O možnostech čerpání evropských dotací z programu ministerstva kultury na obnovu Ještědu jednal hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler v Praze s ministrem Jiřím Besserem.

"V programu je zhruba miliarda korun, ale je do něj přihlášeno jedenáct projektů. Největší překážkou je fakt, že na projekt rekonstrukce Ještědu se z programu může čerpat pouze 50 procent celkových nákladů," řekl ČTK hejtman.

Pro Ještěd, který je od roku 2006 národní kulturní památkou, je tak zřejmě největší šancí nový nájemce, kterého hledají České Radiokomunikace. Stavba dokončená v 70. letech minulého století totiž nutně potřebuje kompletní rekonstrukci.

Horský hotel Ještěd je českou stavbou století. Kraj usiluje o zápis stavby na seznam památek UNESCO.

Čtěte:

Sobotka (ODS): Na politiku se dívám z Ještědu

Liberec: Lanovku na Ještěd čeká pravidelná revize

Foto: travelguide.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…