Rekonstrukce státu: Protikorupční zákony podpoří dostatek poslanců

27.10.2013 22:45

Občanská iniciativa Rekonstrukce státu, jejímž cílem je prosazení devíti protikorupčních zákonů, má po předčasných volbách pro své záměry ve sněmovně dostatek hlasů. K podpoře konkrétních protikorupčních zákonů se zavázalo více než 140 poslanců, kteří v nové sněmovně zasednou. Sdělil to mluvčí iniciativy Jiří Boudal.

Rekonstrukce státu: Protikorupční zákony podpoří dostatek poslanců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

"Navrhujeme, aby se začalo se zákony, které byly již v minulé sněmovně důkladně prodebatovány: nejkrásnější zákon o zveřejňování smluv, rozšíření pravomocí NKÚ, zákon o státní službě. Na všech těchto zákonech je shoda napříč sněmovnou," uvedl Boudal. Rekonstrukce státu prý nabízí všem stranám maximální možnou spolupráci na rychlém prosazení zákonů.

Občanská iniciativa Rekonstrukce státu, která vznikla letos v březnu, se označuje za největší občanskou lobbistickou akci v historii Česka s vizí zbavit zemi korupce. Jedná se o společný program některých poslanců, senátorů, expertů, byznysmenů, komor a svazů, protikorupčních organizací a regionálních podporovatelů, který má za cíl prosadit přijetí devíti protikorupčních zákonů.

Například pro zákon zajišťující průhledné financování politických stran má nyní iniciativa podle Boudala ve sněmovně 141 hlasů. Zveřejňování smluv na internetu by mělo podpořit 140 poslanců a pro elektronická majetková přiznání by mělo hlasovat 137 zákonodárců. Dostatečnou podporu by měl mít například i zákon o státní službě, rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu nebo nezávislé státní zastupitelství.

Prohlášení o podpoře Rekonstrukce státu, ve kterém se zavázali hlasovat pro některé z devíti zákonů, podepsalo již dříve 11 senátorů z různých politických stran a přes 1500 kandidátů ve volbách do sněmovny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…