Renomovaný časopis z USA: Ruská intervence v Sýrii pomoc Sýrii jen předstírá

01.10.2015 12:14

Vstup Ruska do bojů v Sýrii souvisí s děním na Ukrajině, avšak jeho hlubší příčinou je ruská doktrína. Podle ní jsou autoritářští vůdci legitimní, zatímco lidový odpor proti nim nikoli. Ruské televize už několik dnů přesedlaly ze zpráv z Ukrajiny na zpravodajství ze Sýrie. A ruská letadla vítězící v Sýrii jsou přesně to, co má ruská veřejnost v budoucích dnech sledovat, píše v komentáři k ruské intervenci Timothy Snider v časopise Time.

Renomovaný časopis z USA: Ruská intervence v Sýrii pomoc Sýrii jen předstírá
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Syrský prezident Bašár Asad

Když Rusko před 18 měsíci zabralo Krym, zavládl na Západě zmatek. A vládne tam zas, když sleduje přesuny ruských letadel, těžké techniky a vojáků do Sýrie. K pochopení slov ruského prezidenta Vladimira Putina, který tvrdí, že smyslem intervence je porazit Islámský stát (IS) a omezit příliv uprchlíků do Evropy, pomůže připomínka dění na Ukrajině. Vnější souvislost obou konfliktů je zřejmá. Poprvé od ruské invaze se na Ukrajině dodržuje příměří. Což Rusku umožnilo přesunout speciální jednotky z Ukrajiny do Sýrie.

V Sýrii bude Putin pomáhat Asadovi potlačit veškerou opozici

Hlubší souvislost ale spočívá v doktríně Moskvy postavené na podpoře autoritáře a odporu k jeho opozici. Je sice pravda, že Putin je proti IS, ale je také pravda, že stejně tak je proti sekulárním demokratům ve své zemi a v Evropě. Rusko neobsadilo Ukrajinu kvůli tomu, aby zabránilo vojenskému puči, jak řekl Putin, ale aby vojensky zastavilo demokratické hnutí. V Sýrii Rusko pomáhalo a asi i bude pomáhat prezidentovi Bašáru Asadovi potlačit veškerou opozici, nejen islamisty, kteří k ní patří.

Ruští vůdci chtějí syrskou válku

Moskva nevidí rozdíl mezi univerzitními studenty manifestujícími v Kyjevě za sblížení s Evropskou unií a islamisty obsazujícími Sýrii. V obou případech v tom ruské vedení tuší blížící se domácí problém. Mohou-li se lidé srocovat v Kyjevě, proč ne v Moskvě? Mohou-li islámští teroristé uspět v Sýrii, proč ne v jižním Rusku?

Nejdůležitější ze všeho je domácí mínění. Rusko, to je televizní kultura, a ruské televizní zpravodajství je tvořeno převážně informacemi o dění mimo Rusko. V minulých dnech televize opustily coby své hlavní téma Ukrajinu a věnují se Sýrii. Je třeba říci, že Rusko na Ukrajině nedosáhlo svých cílů. Tamní válka nemusí být úspěšná, byť jí EU věnuje jen malou pozornost. Ruští vůdci chtějí syrskou válku, v níž nehrozí žádné evropské sankce a kterou mohou vyhrát pro domácí publikum.

Rusko usiluje o zničení EU podporou radikálů a populistů

Přitažlivosti Evropy se bojí Moskva víc než islámského terorismu. Postsovětské země, které se připojily k EU, jsou nejen svobodnější a bohatší než Rusko. Putin hovoří o bezostyšné roztahovačnosti a přehlíží základní fakt, totiž že EU se rozšiřovala z iniciativy nových členů. Ukrajinu Rusko zabralo, aby zabránilo další postsovětské zemi uspět tak, jak to Rusko nedokáže. V ukrajinské válce nešlo nikdy jen o Ukrajinu samotnou. Vždy v ní šlo o zničení evropského projektu. Jestliže EU neuspěje, zmizí nebezpečí, že na ni Rusové budou pohlížet jako na další možnost. Jestliže se EU rozpadne na státy, Rusko se stane významným hráčem. Proto usiluje o zničení EU podporou radikálů a populistů, kteří jsou proti evropské integraci a usilují o rozpad na jednotlivé státy.

Podporou Asadova režimu zvýší Rusko počet uprchlíků v Evropě

Zkušenost z Ukrajiny je důvodem, proč pochybovat o Putinově tvrzení, že Rusko chce svou intervencí v Sýrii pomoci Evropě při zvládnutí problému s uprchlíky. Možná jde právě o opak. Podporou Asadova režimu Rusko pomůže zvýšit počet uprchlíků a podpoří tak pravici v Evropě. Evropští politici si uvědomí, že ruská politika dělá ze Sýrie továrnu na uprchlíky. Dva miliony lidí se staly uprchlíky kvůli ruské intervenci na Ukrajině, a jsou to přesně ti lidé, o nichž Moskva tvrdila, že je chce chránit. V Sýrii byl zatím za masu uprchlíků odpovědný jen Asad.

Rusko se nevěnuje domácí situaci, avšak má problémy, které se dají vyřešit ne na frontách venku, ale jedině doma. Putin se ve svém projevu v New Yorku snažil vyměnit hlavní ruské téma z Ukrajiny na Sýrii. Úspěšně glosoval americkou politiku v Iráku, avšak když vyjmenovával to, proti čemu je, podal přesný popis ruské intervence na Ukrajině. Odsoudil vytváření zón, v nichž panuje anarchie, což je přesně to, co Rusko vytvořilo na Donbasu. Odsoudil, jestliže někdo věří ve svou výjimečnost, což je přesně to, na čem Rusko postavilo své rozhodnutí vstoupit na Ukrajinu.

A pak taky Putin hovořil o univerzálnosti mezinárodních zákonů týkajících se svrchovanosti. Bere-li Rusko zákony o svrchovanosti vážně, pak možná Putin v OSN ohlašoval zastavení ruské podpory separatistů na Ukrajině a stažení svých jednotek a vojáků ze svrchovaného ukrajinského území. Pakliže to říkal, pak měl svět velmi dobrý důvod poslouchat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…